Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Συμφωνία Ρωσίας και Κίνας με γεωπολιτική σημασία

  • Written by 

Υπεγράφη τελικώς την Τετάρτη η πολυαναμενόμενη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα για το φυσικό αέριο. Μια κίνηση με γεωπολιτικούς συμβουλισμούς.

Η συμφωνία υπεγράφη εκ μέρους της ρωσικής πλευράς από τον κρατικό κολοσσό της ενέργειας Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, πιστεύεται ότι η Ρωσία θα παρέχει στην Κίνα έως και 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο, μέσω ενός νέου ανατολικού αγωγού ο οποίος θα συνδέει τις δύο χώρες μέσω Σιβηρίας.

Η συμφωνία επετεύχθη την Τετάρτη, μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ και ο διευθυντής της κινεζικής Εθνικής Διεύθυνσης Ενέργειας Γου Σινσιόνγκ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τις παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου διαμέσου της «ανατολικής οδού».

Νωρίτερα, η Gazprom και η κρατική κινεζική China National Petroleum Corporation (CNPC) υπέγραψαν συμβόλαιο για τις τους όρους πώλησης ποσοτήτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αρνήθηκε να αποκαλύψει την τιμή στην οποία η Κίνα θα αγοράζει το φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντάς την «επιχειρηματικό μυστικό».

Εκτιμήσεις, ωστόσο, τοποθετούν την τιμή στα 350 δολάρια ΗΠΑ ανά 1.000 κυβικά μέτρα.