Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Έξυπνα ρούχα για τυφλούς

  • Written by 

«Έξυπνα» ρούχα που δονούνται και βοηθάνε τους τυφλούς να περπατάνε στο δρόμο αλλά και υφάσματα από ελαστικά νήματα-μπαταρίες που ενσωματώνονται στα ρούχα τροφοδοτώντας τα με ηλεκτρισμό, σχεδίασαν αμερικανοί και κινέζοι ερευνητές, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές της εταιρείας Tactile Navigation Tools, την οποία δημιούργησε ο γιατρός Τζ. Ρίτσο του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, ανέπτυξαν φορητές συσκευές-ρούχα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που «διαβάζουν» συνεχώς το περιβάλλον και ειδοποιούν έγκαιρα τον τυφλό, ο οποίος τα φορά. Όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, το ρούχο αρχίζει να δονείται προειδοποιώντας τον τυφλό.

Το ρούχο ονομάζεται «Eyeronman» και μπορεί να χρησιμεύσει ακόμη και σε πυροσβέστες, αστυνομικούς, στρατιώτες σε ώρα μάχης. Η ανακάλυψη αυτή ίσως φανεί σωτήρια για πολύ κόσμο, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας 285 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από μειωμένη όραση.

Στη Σαγκάη τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν, σύμφωνα με το «New Scientist», δημιούργησαν εύκαμπτες μπαταρίες λιθίου-ιόντων σαν πολύ ελαστικά νήματα, που μπορούν να υφανθούν σε ένα ρούχο και να ενσωματωθούν έτσι σε αυτό.

Οι επιστήμονες αρχικά κατασκεύασαν μικροσκοπικά σύρματα από δύο νανοσωλήνες άνθρακα, τον ένα τοποθετημένο μέσα στον άλλο. Στη συνέχεια, επικάλυψαν τα σύρματα με τα κατάλληλα νανοσωματίδια, ώστε να δημιουργηθούν οι αρνητικοί και θετικοί πόλοι της μπαταρίας. Αυτά τα ελαστικά νήματα-μπαταρίες, που μπορούν να τεντωθούν έως 600%, αποτελούν μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να περιέχουν καθόλου μέταλλο.