Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Οι τρισδιάστατες μαστογραφίες σώζουν ζωές

  • Written by 

Οι τρισδιάστατες μαστογραφίες μπορούν να προβλέψουν καλύτερα από αυτές που γίνονται ψηφιακά, τους επιθετικούς και θανατηφόρους όγκους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Η νέα έρευνα και ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα όσον αφορά τις μαστογραφίες, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση ενός όγκου και στο πόσο επιθετικός είναι.

Την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν μισό εκατομμύριο γυναίκες, πραγματοποίησαν ερευνητές του τμήματος Ακτινολογίας της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Οι επιστήμονες σύγκριναν τις μαστογραφίες που έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο με αυτές που έγιναν με την τρισδιάστατη τεχνολογία.

Η έρευνα έδειξε ότι βρέθηκαν περισσότεροι καρκίνοι (5,4 ανά 1.000 εξετάσεις), όταν η διάγνωση γινόταν με τη μέθοδο της τρισδιάστατης μαστογραφίας σε συνδυασμό με ψηφιακή μαστογραφία, από ό,τι μόνο με την τελευταία (4,2 ανά 1.000 εξετάσεις). Επίσης, με την τρισδιάστατη μαστογραφία μειώθηκαν κατά 15% οι λανθασμένες διαγνώσεις όγκου, με αποτέλεσμα λιγότερες γυναίκες να υποβάλλονται σε μία δεύτερη περιττή μαστογραφία ενώ μείωση υπήρξε και στις μη αναγκαίες βιοψίες.

Η παραδοσιακή ψηφιακή μαστογραφία είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος απεικόνισης του μαστού, όμως η τρισδιάστατη απεικόνιση δίνει πιο σαφή εικόνα των ιστών του μαστού. Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».