Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
Log in
A+ A A-

Ελληνίδα διδάσκει Σοφοκλή στην Καμπούλ

  • Written by 

Τι κάνει μια ελληνίδα στην Καμπούλ; Διδάσκει θέατρο και Σοφοκλή. Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου βρέθηκε πριν ένα χρόνο στο πολύπαθο Αφγανιστάν.

 

Μια φωτογραφία με δύο ηθοποιούς να παίζουν Μολιέρο της έδωσε την ιδέα να κάνει σεμινάρια αρχαίου ελληνικού θεάτρου.«Δεν υπήρχε κανένα βιβλίο Αρχαίου Δράματος στο Αφγανιστάν. Μετά από μια μεγάλη αναζήτηση βιβλίων και ερευνώντας παράλληλα στο Ίντερνετ, διάβασα για μια κοπέλα που πήρε το πρώτο βραβείο σε ένα Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αφγανιστάν. Έψαξα να την βρω όμως δεν τα κατάφερα. Λίγες μέρες πριν φτάσω στο Αφγανιστάν, έμαθα ότι μια ηθοποιός σκοτώθηκε μυστηριωδώς» δήλωσε η ίδια.

Στην Καμπούλ δεν είναι εύκολο να είσαι ηθοποιός. Όλα τα κορίτσια που έχουν τολμήσει να παίξουν σε μια παράσταση φοβούνται για τη ζωή τους. Ηθοποιοί γνωστές στο Αφγανιστάν αφού παίζουν στην τηλεόραση και το σινεμά δέχονται απειλές για τη ζωή τους από τους Ταλιμπάν. Στο Πανεπιστήμιο η ελληνίδα σκηνοθέτης είχε 200 άντρες φοιτητές και 8 γυναίκες εκ των οποίων μόνο η μια τόλμησε να παίξει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Η Αννέτα Παπαθανασίου αποφάσισε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ με τις εμπειρίες της στην Καμπούλ. Το ονόμασε «Παίζοντας με τη Φωτιά: Διδάσκοντας Αντιγόνη σε γυναίκες της Καμπούλ» αφού όπως λέει «οι γυναίκες παίζουν κυριολεκτικά με τη φωτιά και ρισκάρουν τη ζωή τους για την αγάπη τους για το θέατρο». Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.