Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Διπλωματικό θρίλερ για την κατάρριψη του Boeing

Σε διπλωματικό θρίλερ στη διεθνή πολιτική σκακιέρια εξελίσσεται η κατάρριψη του μοιραίου Boeing με τις δύο πλευρές -Ουκρανική κυβέρνηση και ρωσόφωνοι αυτονομιστές- να κατηγορούν αλλήλους.

Την ίδια ώρα τίθεται εν αμφιβόλο η διεθνής έρευνα για τους υπαίτιους της κατάρριψης, με τη Europol να δηλώνει ότι οι ερευνητές της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Interpol και της ευρωπαϊκής Europol θα μεταβούν στην Ουκρανία προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων από τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Ο αστυνομικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα συνεισφέρει με έναν ειδικό στην επταμελή ομάδα η οποία θα αναχωρήσει για την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο το πρωί της Κυριακής.

Εκπρόσωπος της Europol δεν θέλησε να σχολιάσει κατά πόσον οι δύο οργανισμοί έχουν λάβει εγγυήσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων των αυτονομιστών οι οποίοι δεν αποδέχονται την εξουσία του Κιέβου.

Την ίδια ώρα οι αυτονομιστές δηλώνουν ότι δεν έχουν βρεθεί τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing και ότι δεν έχουν προχωρήσει στη συλλογή των σορών με αποτέλεσμα αυτοί να είναι «εκτεθειμένοι» στα χωράφια σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή αλλοίωση των όσων στοιχείων έχουν ήδη συλλεχθεί. Χαρακτηριστικό είναι πως την Παρασκευή, την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ένοπλοι επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ να δουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά όχι να συλλέξουν στοιχεία.

Η κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines, «βάρυνε» το ήδη άσχημο γεωπολιτικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται, με τις ΗΠΑ παράλληλα να αφήνουν αιχμές κατά του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, με τη Μόσχα να προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο. Αποτέλεσμα είναι, οι πρώτοι εμπειρογνώμονες νσ προσπαθούν να ξεκινήσουν την έρευνα υπό πυροβολισμούς.

Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές

Από την πλευρά της, η Ουκρανία κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι με τις «πλάτες» του Κρεμλίνου καταστρέφουν στοιχεία. «Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Κίεβο, διερεύνησαν 18 από τα συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα και βρήκαν 186 σορούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι ένοπλοι δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του υπουργείου να πάρουν κανένα αντικείμενο από την περιοχή. «Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους ότι βρέθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters.

Το Κρεμλίνο ζητά από την Ουκρανία να δώσει πρόσβαση στους διεθνείς εμπειρογνώμονες

Από την πλευρά της πάντως, η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές της ουκρανικής διένεξης, καλώντας τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή της συντριβής (του αεροπλάνου) ώστε να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για τη διερεύνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ποροσένκο: Δεν θα ανεχτώ παρέμβαση το έργο των εμπειρογνομώνων

Από την πλευρά του, ο ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνομώνων. Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο. «Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα».

Ποιος έριξε τελικά το Boeing;

Το άλλο μεγάλο ερώτημα, είναι το ποιος κατέρριψε το Boeing της Malaysian Airlines, με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Βιτάλι Νάιντα, να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία πως «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη του αεροπλάνου, προμηθεύοντας τους αντάρτες με πυραυλικά συστήματα και με πλήρωμα χειριστών».

Ο Βιτάλι Νάιντα μάλιστα, δήλωσε πως το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία μαζί με ένα τριμελές πλήρωμα. «Εχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν ρώσοι πολίτες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα του πληρώματος, έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει, είπε πως τα τρία συστήματα έχουν τώρα επιστρέψει στη Ρωσία, δείχνοντας στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των πυραυλικών συστημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

«Γνωρίζουμε για τους τρεις ανθρώπους που ήρθαν μαζί με αυτά τα συστήματα από την επικράτεια της Ρωσίας», είπε ο Νάιντα.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία που αρνείται γενικά ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αφήνει αιχμές για το Κίεβο. Μέρος αυτής της απόπειρας αντεπίθεσης της Μόσχας ήταν και οι «δέκα ερωτήσεις» που ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι πρέπει να απαντήσουν οι ουκρανικές αρχές για το δυστύχημα. Ο ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Ουκρανία να εξηγήσει γιατί στο αεροπλάνο επιτράπηκε να περάσει από την περιοχή αλλά μέχρι και να σχολιάσει αναφορές «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» περί φερόμενης στρατιωτικής «συνοδείας» του αεροσκάφους.

Ερώτημα Νο 2: Που βρίσκονται τα «μαύρα κουτιά» του Boeing;

Το τελευταίο 24ωρο έχουν ακουστεί διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για την τύχη των μαυρων κουτιών:

Ο ουκρανος κυβερνήτης του Ντονέτσκ Κονσταντίν Μπαρόβσκι, είχε δηλώσει ότι οι καταγραφείς είχαν βρεθεί, αλλά σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα Independent είχε προσθέσει ότι δεν γνώριζε που ακριβώς βρίσκονταν.
Ενας ηγέτης των αυτονομιστών, ο Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει στο Associated Press ότι τα κουτιά δεν βρέθηκαν.

Η βρετανική Telegraph επικαλούμενη τον «πρωθυπουργό» των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, έγραψε ότι το ένα από τα κουτιά είχε σταλεί στην Μόσχα από τους ρωσόφωνους.

Εντωμεταξύ η εταιρεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των επιβατών στη μοιραία πτήση, ενώ πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ζήτησε το «μαύρο κουτί» της πτήσης MH17.

thetoc.gr