Log in
A+ A A-

Τα "κρυφά" πρόσωπα της Χαμάς και ο ρόλος τους

Οι αναλυτές λένε ότι είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό με ακρίβεια ποιος έχει την τελευταία λέξη για τη λήψη αποφάσεων και την καθοδήγηση της στρατηγικής της Χαμάς, ιδιαίτερα τώρα που η κρίση στη Γάζα μοιάζει να έχει φύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Ποια είναι λοιπόν τα «βαριά χαρτιά» της Χαμάς;

Πολιτικό σκέλος

Καλέντ Μεσάαλ

Είναι ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς και συχνά το πρόσωπο της δημόσιας έκφρασης της. Βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης από το 2004 μετά από τον θάνατο του τότε ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο πρώην δάσκαλος, Μεσάαλ, βρίσκεται κυρίως στο Κατάρ και είναι γνωστός ως ο εξωτερικός deal-maker της Χαμάς, με αποστολή να συγκεντρώσει χρήματα από τους υποστηρικτές της οργάνωση στη γύρω περιοχή.
Καλέντ Μεσάαλ, ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Καλέντ Μεσάαλ, ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

Η παράξενη συνωμοσία δολοφονίας

Το 1997, ο Μεσάαλ ήταν ο στόχος μιας παράξενης απόπειρας δολοφονίας από τη Μοσάντ. Πράκτορες της Μοσάντ εντόπισαν τον Μεσάαλ στην Ιορδανία και με ένεση με δηλητήριο στο αυτί του, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν. Θα μπορούσε να είχε τελειώσει εκεί. Αλλά, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο οποίος είχε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, απείλησε να διακόψει τις σχέσεις εκτός και εάν η Μοσάντ παρέδιδε το αντίδοτο στο δηλητήριο, κάτι που έγινε και ο Μεσάαλ σώθηκε, αναφέρει το CNN.

Ισμαήλ Χανίγιε και Μούσα Αμπού Μαρζούκ

Ο Χανίγιε είναι πρώην πρωθυπουργός της Ενωμένης Παλαιστινιακής Αρχής όταν η Χαμάς συνενώθηκε με την Φατάχ. Μετά τη διάσπαση τους, το 2007, ο Χανίγιε διατήρησε τον ρόλο του στο πλαίσιο της Χαμάς, ενώ παλαιότερα ήταν ο επικεφαλής του μαθητικού κινήματος της Χαμάς.
Ισμαήλ Χανίγιε Ισμαήλ Χανίγιε

Από την πλευρά του, ο Μαρζούκ, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς μέσα στη Γάζα. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες, «πιστώνονται» τη διατήρηση καλών σχέσεων με το Ιράν, ενώ βασική αποστολή τους είναι μέσω της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί η Χαμάς, να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων.


Στρατιωτικό σκέλος

Μοχάμεντ Ντιέφ

Ο Μοχάμεντ Ντιέφ, είναι ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, ένας άνθρωπος-φάντασμα, ο οποίος έχει επιβιώσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας. Το επώνυμο του κανονικά, είναι Ντιάμπ, ωστόσο ο ίδιος προτιμά το Ντιέφ, το οποίο σημαίνει «επισκέπτης», καθώς όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, μετακινείται από χωριό σε χωριό χωρίς να έχει μια σταθερή βάση.

Μαργουάν Ισά

Θεωρείται ένα από τους κεντρικούς στόχους του Ισραήλ, καθώς ο Ισά ευθύνεται για αρκετές από τις επιθέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, ακολουθώντας έναν ιδιότυπο «ανταρτοπόλεμο». Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν τον Ισά υπεύθυνο για τις επιθέσεις μέσω τούνελ, αλλά και για τις απαγωγές Ισραηλινών.

Σαλέχ Αλ Αρούρι

Ο Αλ Αρούρι, είναι ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς στη Δυτική Οχθη. Οι Ισραηλινοί τον κατηγορούν πως είναι αυτός ο οποίος διέταξε την απαγωγή των τριών Ισραηλινών εφήβων που βρέθηκαν νεκροί, ενώ μάλιστα θεωρείται πως έχει δώσει διαταγή στους στρατιώτες της Χαμάς να δημιουργούν «κύτταρα» αντίστασης όπου βρίσκονται, αλλά και να κάνουν απαγωγές.

Ο Αλ Αρούρι ο οποιος κατάγεται από τη Ραμάλα, προτιμά να δρα από την Τουρκία, καθώς έτσι «κόβει» την πρόσβαση στους Ισραηλινούς.

thetoc.gr