Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 140
Log in
A+ A A-

Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δοκιμάζουν την συνοχή της ΕΕ

  • Written by 

Την εκτίμηση ότι η ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας «δεν οδηγεί πουθενά» και δεν συμβάλλει στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Σιζόφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Δυστυχώς, η απόφαση επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί ή δεν θέλει ακόμη να εγκαταλείψει την οδό της ενίσχυσης της πίεσης μέσω των κυρώσεων, η οποία από μόνη της δεν οδηγεί πουθενά και, σε κάθε περίπτωση, δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σιζόφ στο πρακτορείο Interfax.
Τη λύπη της για τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ίδια ώρα η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB) με έδρα τη Μόσχα.

«Λαμβάνοντας υπ΄όψη τον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι νέες αυτές κυρώσεις δεν θα πλήξουν μόνο την ρωσική οικονομία, αλλά θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η AEB.
Η Ένωση εκπροσωπεί περισσότερες από 600 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Γκάμπριελ : Σημαντικότερη η ειρήνη από την γερμανική οικονομία

Το ενδεχόμενο να πληγεί η γερμανική οικονομία από τις νέες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πάντως ότι η ειρήνη είναι πιο σημαντική.

«Ξέρουμε ότι μπορεί να υποστούμε οικονομικές συνέπειες, ξέρουμε ότι το εμπόριο με τη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους, είναι ωστόσο κάποιας σημασίας», είπε ο Γκάμπριελ και εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν πολύ γρήγορα αντίκτυπο στη Ρωσία.
«Παρόλα αυτά εν καιρώ πολέμου και ειρήνης, η οικονομική πολιτική δεν είναι το κύριο μέλημα», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Ε.Ε και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας που έχουν στόχο τους κλάδους της ενέργειας, της άμυνας και των τραπεζών. Πρόκειται για τη σκληρότερη μέχρι σήμερα διεθνή απάντηση στη στήριξη των ανταρτών της ανατολικής ουκρανίας από τη Ρωσία.