Log in
A+ A A-

Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για το οικονομικό των ΗΠΑ

Αν και στην κοινή γνώμη έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ημερομηνία-κλειδί είναι η 17η Οκτωβρίου, η ουσία είναι ότι το κρίσιμο διάστημα είναι αργότερα και ειδικότερα από τις 22 Οκτωβρίου ώς την 1η Νοεμβρίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί στις 17 Νοεμβρίου, το κράτος θα έχει στην άκρη 30 δισ. δολάρια και βεβαίως τα έσοδα που συγκεντρώνει κάθε ημέρα από τη φορολογία. Δηλαδή, θα έχει περιθώριο 2 εβδομάδων μέχρι να ξεμείνει από ρευστό.

Το ύψος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που είναι σε κυκλοφορία στις αγορές, ανέρχεται στα 12 τρισ. δολάρια ή 23 φορές περισσότερο από τα 517 δισ. δολάρια που είχε η Lehman, όταν «έσκασε» στις 15 Σεπτεμβρίου 2008. Η Fed κατέχει 2,1 τρισ. δολάρια, η Κίνα 1,28 και η Ιαπωνία 1,14 τρισ. δολάρια.

Ακόμα και αν η αμερικανική κυβέρνηση ανασχεδιάσει τις ημερομηνίες πληρωμών των κουπονιών των ομολόγων, και πάλι εκτιμάται ότι την 1η Νοεμβρίου δεν θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να διευθετήσει όλες τις πληρωμές. Μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα θα πρέπει να πληρώσει 55 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα Medicare, τις συντάξεις και τους μισθούς στρατιωτικών.

Μία ριζοσπαστική λύση που προτείνουν οι αναλυτές είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να αγνοήσει το θέμα του ορίου χρέους, κάτι όμως που θα έχει και συνταγματικές επιπλοκές.

Πόσο κοστίζει το shutdown

Το μερικό κλείσιμο της αμερικανικής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν και οι πύλες αξιοθέατων, όπως το Grand Canyon ή ο ποταμός Colorado με συνέπεια δεκάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις να χάνουν κάθε μέρα έσοδα χιλιάδων δολαρίων. Αυτή είναι και η εικόνα σε μικρογραφία της κατάστασης που αντιμετωπίζει εν γένει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, την ώρα που το "λουκέτο" της κυβέρνησης διανύει ήδη την όγδοη ημέρα.

Μιλώντας με αριθμούς, το δημοσιονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ κόστισε 1,6 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα από την παραγωγή, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών διεθνών αγορών IHS. Εκτιμάται δε ότι οι απώλειες για την οικονομία των 15,7 τρισ. δολαρίων θα ανέρχονται σε 160 εκατ. δολάρια κάθε εργάσιμη ημέρα.

Πηγή: Newmoney