Log in
A+ A A-

"Τα είχα πει στον Ομπάμα για το Ιράκ..."

Αιχμές για τους χειρισμούς του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα του Ιράκ, αφήνει στην αυτοβιογραφία του ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην χώρα θα ήταν πολύ διαφορετική εάν οι συμβουλές του είχαν εισακουστεί.

Ειδικότερα, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στην περίοδο που υλοποιήθηκε η οριστική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ.  Τότε, ο Αμερικανός Πρόεδρος - ο οποίος είχε δεσμευτεί από το 2008 να φέρει "τους στρατιώτες πίσω" - προώθησε τις διαδικασίες για την επιστροφή 39.000 στελεχών του Αμερικανικού στρατού, χωρίς να ακούσει τις εισηγήσεις για την παραμονή μιας δύναμης ασφαλείας στην χώρα.

"Μέχρι και σήμερα, πιστεύω ότι μια περιορισμένη δύναμη του Αμερικανικού στρατού στο Ιράκ θα μπορούσε να καθοδηγήσει κατάλληλα τις Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις για το πώς να αντιμετωπίσουν την Αλ Κάιντα και την βία που έπληττε την χώρα", αναφέρει ο Πανέτα.

Από την πλευρά του, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, ο κ. Ομπάμα είχε τονίσει ότι "το πρόβλημα στο Ιράκ είναι πολιτικό" και ότι πιθανή επιστροφή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα εξασφαλίσει την ειρήνη, παρά μόνο προσωρινά.