Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Η μάχη για το φιλοδώρημα οδηγεί στην σεξουαλική παρενόχληση

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το φιλοδώρημα στον σερβιτόρο είναι κάτι παραπάνω από μια "ευγενική χειρονομία": Είναι ένα είδος υποχρέωσης, η οποία δεν βασίζεται σε κάποιον άγραφο κανόνα, αλλά περιλαμβάνεται στην απόδειξη και φορολογείται.  Τι συμβαίνει όμως όταν ο πελάτης αντιλαμβάνεται το "tip" ως εξουσία;  Διαβάστε τι καταγγέλει το συλλογικό όργανο των εργαζομένων εστιατορίων.

"Όταν εξαρτάσαι από τα φιλοδωρήματα, η σεξουαλική παρενόχληση είναι σαφώς πιο πιθανή".  Αυτό είναι το συμπέρασμα του Restaurant Opportunities Center United, μιας συλλογικής οργάνωσης των υπαλλήλων εστιατορίων.  Ασφαλώς, στο επίκεντρο μπαίνουν οι γυναίκες και, κυρίως, αυτές που εργάζονται με έναν απειροελάχιστο μισθό (σ.σ. 2.13 δολάρια την ώρα), αναμένοντας τους "ανοιχτοχέρηδες" πελάτες να κάνουν το θαύμα τους.

Με την γλώσσα των αριθμών, οι Αμερικανίδες που εργάζονται σε εστιατόρια αντιστοιχούν στο 7% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας.  Παρόλα αυτά, είναι οι καταγγέλουσες για το 37% των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, με ένα μεγάλο ποσοστό να έχει δράστες πελάτες ή συναδέλφους.

Όπως τονίζεται, οι εργαζόμενες που πληρώνονται με φιλοδωρήματα, συνήθως λαμβάνουν οδηγίες από την Διεύθυνση του εστιατορίου προκειμένου να φέρουν πιο "προκλητική" αμφίεση (σ.σ. μίνι φούστες, αποκαλυπτικά ντεκολτέ κ.ά.) ούτως ώστε να εξάπτουν την φαντασία των πελατών και να... διευρύνουν την "γενναιοδωρία" τους στην τελική πληρωμή.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθεί η κατάσταση είναι να ενταχθούν οι σερβιτόροι στο καθεστώς του ελάχιστου ωρομισθίου (16 δολάρια την ώρα) και όχι στο ωρομίσθιο "πείνας" των 2.13 δολαρίων που βρίσκονται σήμερα.