Log in
A+ A A-

Οι τζιχαντιστές σημαδεύουν οργανωμένα ενστόλους; - Ερωτηματικά για την επίθεση στη Νέα Υόρκη

Ενδείξεις πως οι τζιχαντιστές "σημαδεύουν" τους ένστολους προκύπτουν από τις δυο τελευταίες επιθέσεις, σε Καναδά και Νέα Υόρκη, όπου, αντίστοιχα, ένας στρατιώτης έχασε την ζωή του και ένας αστυνομικός δίνει μάχη στο νοσοκομείο.

Κατ'αρχάς, αυτό που τονίζουν οι Αρχές είναι πως, από την στιγμή που οι δράστες των δυο επιθέσεων έπεσαν νεκροί, δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης άντλησης ξεκάθαρων στοιχείων για τα κίνητρά τους.  Όμως, με μια έρευνα στις προσωπικές τους επικοινωνίες και την στάση που διαμόρφωναν μέσα από τα social media, προκύπτει, αρχικά, μια φιλική τάση προς τις ιδέες των φανατικών τζιχαντιστών και του Ισλαμικού Κράτους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το κίνητρό τους πίσω από τις επιθέσεις είναι, πιθανότατα, η ακραία ισλαμιστική ιδεολογία.

Στο δεύτερο περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στο Κουήνς της Νέας Υόρκης, ο 30χρονος Ζέιλ Τόμπσον επιτέθηκε με τσεκούρι σε τέσσερις Αστυνομικούς, τραυματίζοντας έναν πολύ σοβαρά στο κεφάλι και έναν δεύτερο ελαφρύτερα στο χέρι.  Τότε, οι άλλοι δυο ένστολοι έβγαλαν τα όπλα τους και άνοιξαν πύρ εναντίον του δράστη, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.  Σε πρώτη φάση, γίνεται λόγος για έναν άνθρωπο που ασπαζόταν και δικαιολογούσε τις ενέργειες των τζιχαντιστών, δεν μπορεί όμως να ειπωθεί με σιγουριά - όπως τόνισαν οι Αρχές - ότι ενήργησε βάσει ενός τρομοκρατικού σχεδίου και όχι λόγω της πιθανώς διαταραγμένης ψυχολογικής του κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το συμβάν, η Αστυνομία στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερη επαγρύπνηση.