Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ο Πύργος της Ελευθερίας και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Μέχρι τις αρχές του 2015 αναμένεται να έχει εγκατασταθεί το σύνολο των 3000 υπαλλήλων των εταιρειών που θα στεγαστούν στο νέο Πύργο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου.

Ήδη, τα γραφεία της στον χώρο εγκαινίασε η εταιρεία Conde Nast, η οποία μετέφερε στο νέο κτίριο 175 εργαζόμενους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διάφορες υπηρεσίες.

«Ο ουρανός της Νέας Υόρκης είναι πλήρης ξανά. Ο πρώτος Πύργος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου πήρε πια την θέση του στο Lower Manhattan", δήλωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής του Λιμεναρχείου (σ.σ. Port Authority – Υπηρεσία της Πολιτείας με διευρυμένες αρμοδιότητες και επίσημη «ιδιοκτήτρια»του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου), Πάτρικ Φόιε, στο Associated Press.

Ο νέος Πύργος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου είναι, αυτήν την στιγμή, το υψηλότερο κτίριο στο Δυτικό Ημισφαίριο. Με την κεραία, έχει ύψος 1776 ποδιών (541 μέτρα) και είναι ψηλότερος από τον πρώτο (Βόρειο) Πύργο του παλιού συμπλέγματος των Διδύμων (με την κεραία 1727 πόδια – 526 μέτρα). Παρόλα αυτά, έχει τέσσερις ορόφους λιγότερους (104 αντί 108).

Ο αρχικά επονομαζόμενος «Πύργος της Ελευθερίας» θα πλαισιωθεί από άλλους τρεις χαμηλότερους ουρανοξύστες, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι τα επόμενα χρόνια. Έτσι, θα ολοκληρωθεί το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ο σχεδιασμός του οποίου πέρασε από 40 κύματα, αφού υπήρχαν πολλές φωνές – τόσο επιχειρηματικές όσο και μεταξύ των πολιτών – που επεδίωκαν μια ανοικοδόμηση των Δίδυμων Πύργων, σε διαφορετικές θέσεις από τα προηγούμενα «πατήματά» τους.

Τελικώς, μετά από αρκετή συζήτηση αλλά και αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων – που δεν ήθελαν να σηκωθούν τα ίδια ακριβώς κτίρια – αποφασίστηκε το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου να είναι πιο μοντέρνο, με σεβασμό στο παρελθόν.