Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Υγιής και... ελεύθερος ο γιατρός - ασθενής του Έμπολα

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πήρε το εξιτήριο από το νοσοκομείο Bellevue της Νέας Υόρκης ο 33χρονος Κρεγκ Σπένσερ, ο πρώτος ασθενής του Έμπολα στην Αμερικανική Μεγαλούπολη, που κατάφερε να νικήσει τον θανατηφόρο ιό.

 

Η περίπτωσή του ταρακούνησε την Κοινή Γνώμη της Νέας Υόρκης.  Κατά πολλούς, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, είτε για έναν ευρύτερο κίνδυνο, είτε απλώς για έναν γενικότερο πανικό.  Η είδηση ότι είχε χρησιμοποιήσει το μετρό, πως είχε φάει σε γνωστό εστιατόριο και ότι έπαιξε μπόουλινγκ σε συνοικιακή αίθουσα ψυχαγωγίας, έδωσαν τροφή για σενάρια τρόμου.  Όπως όμως αποδείχθηκε, ο Κρεγκ Σπένσερ - γιατρός άλλωστε στο επάγγελμα - γνώριζε πολύ καλά πότε έπρεπε να αντιδράσει.  Έτσι, δεν πέρασε λεπτό με το κοινό από την στιγμή που εκδήλωσε τα συμπτώματα και προσήλθε αμέσως στο νοσοκομείο.  Υποβλήθηκε στις θεραπείες, ελαβε αντισώματα προερχόμενα από τη Νάνσυ Ράιτμπολ - που είχε επίσης νικήσει τον Έμπολα, στο νοσοκομείο Έμορυ της Ατλάντα - και μετά από 19 ολόκληρες ημέρες, βγήκε υγιής.

"Σήμερα είμαι υγιής και δεν αποτελώ εστία μετάδοσης του Έμπολα.  Η έγκαιρη διάγνωση, η κίνησή μου να ενημερώσω άμεσα το νοσοκομείο και τελικά η αποθεραπεία μου καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των σχετικών πρωτοκόλλων υγείας, εφόσον τηρούνται", τόνισε ο Σπένσερ, στον οποίο έγινε μια μικρή υποδοχή... ήρωα πολέμου, με τον Δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάσιο, λίγο αργότερα, να τον ασπάζεται να τον αγκαλιάζει με σεβασμό.

Ο κ. ντε Μπλάσιο χαρακτήρισε "ήρωα" τον 33χρονο επιστήμονα, ενώ ο υπεύθυνος των Υγειονομικών Υπηρεσιών ξεκαθάρισε, για μια ακόμη φορά, πως ο Έμπολα δεν μεταδίδεται από τον αέρα και ότι η ανησυχία που επικράτησε για την δραστηριότητα του Σπένσερ - πριν εμφανίσει τα συμπτώματα - ήταν αδικαιολόγητη.

Ο Κρεγκ Σπένσερ υπηρέτησε ως στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Δυτική Αφρική και ήρθε σε επαφή με ασθενείς του Έμπολα.  Όταν επέστρεψε, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές Αρχές, ελέγχοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα την θερμοκρασία του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν προσβλήθηκε.  Τελικά, τα συμπτώματα του Έμπολα εμφανίστηκαν και έτσι μετέβη στο νοσοκομείο Bellevue, όπου νοσηλεύτηκε και θεραπεύτηκε.

Πλέον, μετά την αποθεραπεία του Σπένσερ, δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα στις ΗΠΑ, είτε προερχόμενο από την Δυτική Αφρική, είτε από μετάδοση εντός των τειχών της χώρας.