Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Οι Αστυνομικοί περιφρόνησαν ξανά τον Δήμαρχο

Αποδέκτης της δυσαρέσκειας των αστυνομικών έγινε, για μια ακόμη φορά, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, με χιλιάδες ένστολους να γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή, κατά την διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας για τον Αστυνομικό Ουενιγιάν Λιού, ο οποίος δολοφονήθηκε από έναν σεσημασμένο Αφροαμερικανό κακοποιό, μαζί με τον συνάδελφό του, Ράφαελ Ράμος, πριν από δυο εβδομάδες στο Μπρούκλιν.  

Ειδικότερα, όλα συνέβησαν την στιγμή που ο κ. Ντε Μπλάσιο ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο του, όπως υπαγορεύεται από την θεσμική του θέση.  Την ώρα εκείνη, χιλιάδες ένστολοι που παρακολουθούσαν το τελετουργικό από τις ειδικές οθόνες που είχαν στηθεί πέριξ του Γραφείου Τελετών - ήταν πολύ μεγάλη η προσέλευση του κόσμου για να πλησιάσουν όλοι - γύρισαν την πλάτη στις οθόνες.  Αντίθετα, οι αστυνομικοί που είχαν σταθεί πιο κοντά στον χώρο, προτίμησαν να μην συμμετέχουν σε αυτήν την κίνηση διαμαρτυρίας, ακούγοντας τον Δήμαρχο χωρίς να αντιδράσουν.

Η ένταση ανάμεσα στον Μπιλ ντε Μπλάσιο και τους αστυνομικούς του NYPD καλά κρατεί, εξαιτίας των δηλώσεων υποστήριξης προς τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, στις οποίες είχε προχωρήσει μετά τις διαδοχικές αποφάσεις των οργάνων της Δικαιοσύνης να μην παραπέμψουν σε δίκη αστυνομικούς που είχαν προκαλέσει τον θάνατο αφροαμερικανών σε επιχειρήσεις σύλληψης.  Χαρακτηριστική είναι η θέση του συνδικαλιστικού σωματείου των Αστυνομικών, που έχει επιρρίψει ηθική ευθύνη στον Δήμαρχο για την διπλή δολοφονία των Λιου και Ράμος, τονίζοντας ότι "το αίμα τους κυλάει από το Δημαρχείο, ξεκινώντας από το γραφείο του Δημάρχου".

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του NYPD, Ουίλιαμ Μπράττον, ο οποίος διορίστηκε από τον Ντε Μπλάσιο, κάλεσε τους αστυνομικούς να αποφύγουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις κηδείες των άτυχων συναδέλφων τους, τονίζοντας ότι "είναι στιγμές θρήνου και όχι διαμαρτυρίας".