Log in
A+ A A-

Ομπάμα: Κηρύσσει πόλεμο στο Ισλαμικό Κράτος

Την έγκριση του Κογκρέσου για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ζήτησε επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές φτάνει πλέον στην πιο κρίσιμη φάση της.

"Τώρα απαγορεύονται τα λάθη.  Είναι μια δύσκολη αποστολή και θα παραμείνει για κάποιο καιρό σε αυτόν τον βαθμό δυσκολίας.  Εμείς και οι σύμμαχοί μας βρισκόμαστε στην επίθεση.  Το Ισλαμικό Κράτος είναι στην άμυνα και εν τέλει θα ηττηθεί", ανέφερε ο κ. Ομπάμα.

Στο σχετικό αίτημα του Αμερικανού Προέδρου περιλαμβάνεται η εντατικοποίηση των αεροπορικών βομβαρδισμών αλλά και η χρήση στρατιωτικής δύναμης, η οποία όμως θα έχει ενισχυτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τις δυνάμεις της Συμμαχίας, χωρίς να εμπλακούν άμεσα σε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

"Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε αποτελεί απειλή για τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ευθύνεται για την απώλεια Αμερικανών πολιτών".

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί το Κογκρέσο με την κυβέρνηση ώστε να εγκριθεί το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα ισχυροποιηθεί ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. "Ο κόσμος πρέπει να ακούσει ότι οι ΗΠΑ μιλούν με μια φωνή" στον αγώνα εναντίον του ΙΚ, τόνισε.
Ωστόσο, ο Τζον Μπένερ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε ήδη τις ανησυχίες του για την πρόταση του προέδρου Ομπάμα, με το σκεπτικό ότι θέτει υπερβολικά πολλούς περιορισμούς στη στρατιωτική διοίκηση. "Η όποια έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής βίας θα πρέπει να δίνει στους στρατιωτικούς διοικητές μας την ευελιξία και την εξουσία που χρειάζονται για να προστατεύσουν τον λαό μας. Μολονότι πιστεύω ότι μια AUMF εναντίον του ISIL (σ.σ. άλλο ακρωνύμιο του ΙΚ) είναι σημαντική, φοβάμαι ότι το αίτημα του προέδρου δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα πρότυπα", τόνισε.