Log in
A+ A A-

Ο Φιντέλ Κάστρο για τον Ομπάμα

Με σαφείς αιχμές σχολίασε ο πρώην πρόεδρος και ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο την ιστορική επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αβάνα.

Η Κούβα δεν θα ξεχάσει τις αντιπαραθέσεις που είχε στο παρελθόν με τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Κάστρο, προσθέτοντας πως το νησί «δεν έχει ανάγκη δώρα».

«Ο αδελφός Ομπάμα»

«Δεν έχουμε ανάγκη να μας κάνει η αυτοκρατορία δώρα», ανέφερε ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, ο οποίος είναι σήμερα 89 ετών και έχει αποσυρθεί από το 2006 από την εξουσία.

Σε κείμενό του με τίτλο «Ο αδελφός Ομπάμα», που δημοσιεύθηκε μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Κούβα, ο Φιντέλ Κάστρο ειρωνεύεται «τα σιροπιασμένα λόγια» του αμερικανού προέδρου στην ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα στην Αβάνα.

«Κινδυνεύσαμε να πάθουμε έμφραγμα ακούγοντας τα λόγια αυτά του αμερικανού προέδρου» ανέφερε ο Κάστρο, παραθέτοντας έναν μακροσκελή κατάλογο από περασμένες και υφιστάμενες διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών, παρά τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014.

«Nα σκεφτεί πριν λέει θεωρίες για την κουβανική πολιτική»

«Ας μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ότι ο λαός αυτής της ευγενικής και ανιδιοτελούς χώρας θα απαρνηθεί τη δόξα και τα δικαιώματα, τον κεκτημένο πνευματικό πλούτο που έχει επιτευχθεί χάρη στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Κούβας.

Υπενθυμίζεται πως στην ομιλία που έκανε την περασμένη εβδομάδα, ο Ομπάμα είχε καλέσει την Αβάνα «να θάψει το τελευταίο απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, ενώ στη συνέχεια είχε μιλήσει υπέρ των δημόσιων ελευθεριών και της δημοκρατίας στο νησί.

«Η ταπεινή μου πρόταση είναι να σκεφθεί και να μην προσπαθεί να καταλήξει σε θεωρίες για την κουβανική πολιτική», απάντησε ο Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πάντως ουδέποτε ετάχθη κατά της προσέγγισης με τις ΗΠΑ, την οποία προάγει ο αδελφός του, ο Ραούλ.

thetoc.gr