Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Αίσιο τέλος σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες

Βρέθηκε η "χρυσή" τομή στον "πόλεμο" που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon και τους συνδικαλιστές εργαζόμενούς της, καθώς επήλθε συμφωνία για αυξήσεις αποδοχών και νέες προσλήψεις.

Επρόκειτο για μια από τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις ιδιωτικών υπαλλήλων στις Ηνωμένες Πολιτείες: Δεκάδες εργαζόμενοι εναντίον της εταιρείας τους, απαιτώντας με τον πλέον δυναμικό τρόπο την βελτίωση των οικονομικών απολαβών τους.  Από τις 13 Απριλίου έως και τις 27 Μαϊου, ο κολοσσός της τηλεφωνίας, του διαδικτύου και της καλωδιακής τηλεόρασης Verizon βίωνε έναν πρωτοφανή εμφύλιο: Εργαζόμενοι στημένοι έξω από ανοικτά υποκαταστήματα της εταιρείας με πλακάτ και συνθήματα, μοίραζαν φυλλάδια, ενημέρωναν το κοινό και... αποδοκίμαζαν όποιον καταναλωτή εισερχόταν για να εξυπηρετηθεί.  Η κατάσταση παγιωνόταν και η διοίκηση βρισκόταν σε διάσταση με τους απεργούς, μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Βάσει της τελικής συμφωνίας, υπογράφεται μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξημένες αποδοχές για τους υπαλλήλους που αγγίζουν το 10,5%.  Η νέα αυτή σύμβαση θα έχει διάρκεια μέχρι τις 3 Αυγούστου 2019, ικανοποιώντας οικονομικά τα συνδικαλιστικά όργανα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν 1300 προσλήψεις για τις ανάγκες των τηλεφωνικών κέντρων στις Ανατολικές Πολιτείες, αλλά και ακόμη 100 που αφορούν σε τεχνικούς.

Να αναφερθεί ότι η κόντρα ανάμεσα στην Verizon και τους υπαλλήλους της ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο, όταν εξέπνευσε η προηγούμενη συλλογική σύμβαση και σταδιακά κορυφώθηκε, με την έναρξη της απεργία τον περασμένο μήνα, που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.  Παράλληλα, από την 1η Μαϊου οι εργαζόμενοι είχαν χάσει και την ασφαλιστική κάλυψή τους.  Σε ό,τι αφορά στο εν λόγω ζήτημα, τονίζεται ότι έγιναν εκατέρωθεν υποχωρήσεις.