Log in
A+ A A-

Τζον Κέρι: "Λύση με δυο Πολιτείες στο Μεσανατολικό"

Για την απόφαση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ για διακοπή των ισραηλινών επικοισμών μίλησε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εκφράζοντας ανοιχτά την θέση τόσο του ιδίου όσο και του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα υπερ μιας διπολιτειακής λύσης στην Μέση Ανατολή.

 

"Δεν θα προστατεύσουμε το Ισραήλ εάν δεν προωθήσουμε την διπολιτειακή λύση. Το μέλλον του Ισραήλ είναι μια Πολιτεία που θα ζει ειρηνικά με τους Άραβες γείτονές της.", ανέφερε αρχικά ο κ. Κέρι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν δεν συζητηθεί ο θεσμικός διαχωρισμός Ισραήλ - Παλαιστίνης, κάτι που θα γίνει πολύ δύσκολο εάν συνεχιστούν οι επικοισμοί Ισραηλινών στις περιοχές που ελέγχονται από τους Παλαιστίνιους.

"Κάποιοι θεωρούν ότι «φιλία» σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δεχτούν οποιαδήποτε πολιτική με οποιοδήποτε κόστος. Οι φίλοι πρέπει να είναι ειλικρινείς και να υπάρχει σεβασμός και από τις δυο πλευρές.", τόνισε ο κ. Κέρι, αναφορικά με την δυσαρέσκεια της ισραηλινής ηγεσίας για το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν "μπλόκαρε" το ψήφισμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του το Ισραήλ.

"Η κυβέρνηση η δική μας ήταν ο πιο πιστός φίλος του Ισραήλ.  Δεν θα επέλθει άμεσα η ειρήνη εάν σταματήσουν οι επικοισμοί.  Αλλά θα δυσκολέψει η ειρηνευτική διαδικασία εά συνεχιστούν".

Στην συνέχεια ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών απάντησε στις κατηγορίες του Μπεντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος μίλησε άμεσα για "δάκτυλο Ομπάμα" στην σχετική απόφαση του ΟΗΕ, σηκώνοντας τους τόνους στην μεγαλύτερη ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ κατά τις τελευταίες δεκαετίες.  Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε "ανοησία" την δήλωση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι στενοί και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Αίγυπτος και η Γαλλία, ακολούθησαν ανάλογη τακτική.

"Ας κρίνει ο Ισραηλινός λαός τις επιθέσεις της Κυβέρνησης του Ισραήλ σε έναν σύμμαχό τους. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές σε μια διαταραγμένη γειτονιά. Αλλά αυτή η ψήφος δεν αφορούσε αυτό. Δεν είναι να συμφωνηθεί ειρήνη, αλλά για να είναι πιθανή η ειρήνη στο μέλλον."

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν άμεσα το ψήφισμα, τονίζοντας ότι κάποια σημαντικά θέματα αναφέρθηκαν επιδερμικά ή καθόλου, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο σε μια απόφαση που προωθεί την διπολιτειακή λύση, ενώ έκρουσε τον κώδωνα και στην Παλαιστινιακή πλευρά, δηλώνοντας ότι "θα πρέπει επιτέλους να καταδικάσει την τρομοκρατία".

Πάντως, η πολιτική τοποθέτηση του Τζον Κέρι και η ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα δεν αποτελεί δέσμευση για την περαιτέρω πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαφοροποιηθεί πλήρως, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Κυβέρνησης του Ισραήλ.