Log in
A+ A A-

VIDEO: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πολιτεία Νέας Υόρκης

Νέα δημόσια ανακοίνωση πραγματοποίησε το πρωί της Πέμπτης ο Κυβερνήτης της Πολιτείας Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο οποίος εξέδωσε σήμα "εκτάκτου ανάγκης" για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, λόγω της χιονοθύελλας "Γκρέισον", εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στους ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι εντείνονται και θα προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουόμο, το σήμα αυτό αφορά το Ουεστσέστερ, την πόλη της Νέας Υόρκης και το Λονγκ Άιλαντ και δεν αφορά τόσο στην χιονόπτωση καθαυτή - η οποία σε πολλά σημεία είναι η αναμενόμενη - αλλά την ένταση των ανέμων.

"Το χιόνι είναι ένα πράγμα.  Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το χιόνι.  Ο συνδυασμός χιονιού και ανέμων είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα σήμερα.  Η κατάσταση με την πάροδο της ημέρας θα χειροτερέψει".

Όπως ανέφερε ο Κυβερνήτης, για την πόλη της Νέας Υόρκης η νέα πρόγνωση αναφέρει από 6 έως και 10 ίντσες σε ορισμένες περιοχές, 9 με 12 στο Λονγκ Άιλαντ και 4 με 8 στο Ουεστσέστερ. 

Τι συμβαίνει στην πόλη

Για την πόλη της Νέας Υόρκης έχει εκδοθεί από την Τετάρτη ένα σήμα επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το οποίο εκπνέει τη 1 τα ξημερώματα της Παρασκευής.  Η χιονόπτωση κορυφώνεται σταδιακά από το πρωί, ενώ από τις τρεις το μεσημέρι θα παρουσιάσει αισθητή ύφεση και στις 7 το απόγευμα, πιθανότατα, θα σταματήσει ολοκληρωτικά.

Ασφαλείς προγνώσεις δεν μπορούν να γίνουν, με τις τελευταίες να εκτιμούν ότι στο Central Park το ύψος θα φτάσει 8 ίντσες και στο Κένεντυ τις 9.

Η ένταση των ανέμων φτάνει στα 50 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά την ορατότητα.  Ήδη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει προειδοποιήσει ότι η οδήγηση είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη επιλογή.

"Εάν δεν χρειάζεται να είστε στον δρόμο το πρωί, μην βγείτε καλύτερα.  Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς ως εναλλακτική, ασφαλώς κα είναι καλύτερα", ανέφερε ο Δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, το βράδυ της Τετάρτης.  "Εάν δεν έχετε λόγο να περπατήσετε έξω με αυτόν τον καιρό, να το αποφύγετε.  Αν πρέπει να το κάνετε, ελαχιστοποιήστε τον χρόνο", κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία και οι τρεις βασικές βιβλιοθήκες δεν λειτουργούν, λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα στις μεταφορές

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθιστούν πολλές πτήσεις επικίνδυνες και πρακτικά αδύνατες.  Όπως ήταν αναμενόμενο, στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης υπήρξε επαναπρογραμματισμός, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έδωσαν την δυνατότητα στους επιβάτες να αλλάξουν πτήση χωρίς να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο στο νέο εισιτήριο.  Ειδικότερα, έχουν ακυρωθεί ή επαναπρογραμματιστεί:

- Στο αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων "ΛαΓκουάρντια", το 95% των πτήσεων

- Στο διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ Λίμπερτυ, που βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϋ, το 70% των πτήσεων

- Στο διεθνές αεροδρόμιο "Κένεντυ", που βρίσκεται στο Κουήνς, το 27% των πτήσεων.

Σε ό, τι αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο προαστιακός σιδηρόδρομος "Long Island Railroad" άρχισε την ακύρωση δρομολογίων μετά τις 8 το πρωί, όταν και η χιονόπτωση ξεκίνησε πάλι με μεγαλύτερη ένταση.  Τα λεωφορεία του NJ Transit στο Penn Station αναχωρούσαν με καθυστέρηση που έφτανε ακόμη και την μισή ώρα.  

To Staten Island Ferry κινείται, έως ώρας, κάθε 20 λεπτά, ενώ το Sestreak Ferry, που συνδέει το Νιου Τζέρσεϋ με το Μανχάτταν, διέκοψε την λειτουργία του μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.