Log in
A+ A A-

Metro Card: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο της Νέας Υόρκης έγινε 20 ετών

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την ημέρα που η ΜΤΑ έθεσε σε κυκλοφορία το πρώτο ηλεκτρονικό εισιτήριο της Metro Card και οι υπεύθυνοι της εταιρείας προαναγγέλουν ότι, μέσα στα προσεχή χρόνια, θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Ειδικότερα, η πρώτη Metro Card τέθηκε προς χρήση στις 6 Ιανουαρίου 1994 και από τότε πέρασε από διάφορες μεταβολές.  Ο σημερινός, τελειοποιημένος, τρόπος χρήσης της καθιερώθηκε πλήρως, εννέα χρόνια αργότερα, το 2003, όταν και τα σχετικά μηχανήματα εγκαταστάθηκαν σε κάθε σταθμό μετρό και σε κάθε λεωφορείο της Νέας Υόρκης.

Παρά το γεγονός ότι για την Ελλάδα ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο στα πρότυπα της Metro Card αποτελεί, κατά πολλούς, μια πολύ αξιόπιστη αλλά κοστοβόρα λύση - η οποία θα αποτρέψει την λαθρεπιβίβαση αλλά και θα απαλλάξει τα μέσα μαζικής μεταφοράς από την ανάγκη παρουσίας ελεγκτών εισιτηρίων - στη Νέα Υόρκη αρχίζει, πλέον να θεωρείται ξεπερασμένο.  Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από την ΜΤΑ, έχει ήδη ξεκινήσει η διερεύνηση για το "βήμα παραπέρα" στα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα, πιο εξελιγμένο και απλουστευμένο από την Metro Card.  

"Το νέο εισιτήριο μπορεί να βασίζεται σε μια νέα εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη και στα smartphones", εκτιμά στέλεχος της MTA, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της εταιρείας για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση της Metro Card δύσκολα θα γίνει στο άμεσο μέλλον, αφού, ακόμη κι αν ετοιμαστεί το νέο σύστημα, θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να δοκιμαστεί και να εγκατασταθεί πλήρως σε όλους τους σταθμούς.  Πιθανότερη ημερομηνία απόσυρσης της Metro Card θεωρείται, βάσει των ίδιων πηγών, η 25η επέτειος απο την καθιέρωσή της.  Δηλαδή, σε πέντε χρονια από σήμερα.