Log in
A+ A A-

Τραμπ: Η Γερμανία είναι αιχμάλωτη της Ρωσίας

Νέα δριμύτατη κριτική στην Γερμανία εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας πως το Βερολίνο είναι «αιχμάλωτο» της Ρωσίας λόγω της συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

 

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες ο κ. Τραμπ είπε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ πως η Γερμανία λαθεύει παρέχοντας στήριξη στον Nord Stream 2 – που θα μεταφέρει αέριο απευθείας από την Ρωσία – τη στιγμή που δεν εκπληρώνει τους στόχους της όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

«Εμείς οφείλουμε να σας προστατεύουμε από την Ρωσία αλλά αυτοί δίνουν δισεκατομμύρια δολάρια στην Ρωσία, και νομίζω πως αυτό είναι ιδιαίτερα απρεπές» είπε ο κ. Τραμπ, προσθέτοντας πως η Γερμανία «ελέγχεται απόλυτα» από την Μόσχα.

Η Γερμανία έχει την ικανότητα να χαράσσει ανεξάρτητα πολιτική και να «λαμβάνει ανεξάρτητα αποφάσεις», απάντησε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Υπενθύμισε πως έχει γεννηθεί στην πρώην Ανατολική Γερμανία και συνεπώς έχει βιώσει εποχή όταν η πατρίδα της ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης.

Μετά την δημόσια αντιπαράθεσή τους, οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση στις 16:15 το απόγευμα.

Ο Nord Stream 2 θα χρηματοδοτηθεί από την ρωσική Gazprom και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, όμως απολαμβάνει την πολιτική στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουκρανία φοβούνται πως θα παρακαμφθούν.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει ενστάσεις ήδη από την εποχή Μπαράκ Ομπάμα, με την Γερουσία μάλιστα να απειλεί με κυρώσεις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με την Gazprom.

Ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Γερμανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις αμυντικές δαπάνες τους, που συνήθως είναι σαφώς χαμηλότερες από τον ετήσιο στόχο για έξοδα που ισοδυναμούν με το 2% του ΑΕΠ.

Οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 3,5% του ΑΕΠ τους για εξοπλισμούς και τις ένοπλες δυνάμεις τους, ενώ η Γερμανία το 2017 δαπάνησε μόλις το 1,24%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Συμμαχίας.

SKAI