Log in
A+ A A-

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «βλέπουν» την Μόσχα στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

Στα Σκόπια βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Tζέιμς Μάτις για να στηρίξει το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. O ίδιος προειδοποίησε ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στο δημοψήφισμα για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες. Η απάντηση πάντως ήρθε δια στόματος του Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί επιρροής της Μόσχας στο επικείμενο δημοψήφισμα.

 

Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «φίλη της Μακεδονίας», ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε:«Δεν έχω κανένα στοιχείο ένδειξη για ρωσική ανάμειξη (σσ: στο δημοψήφισμα). Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της 'Μακεδονίας' και δεν έχει κάτι εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ, είναι ωστόσο αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε πολύ ανοιχτά. Εμείς προσπαθούμε να (τους) εξηγήσουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την πλήρη εισδοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλες τις χώρες όπως και με την Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ο Μάτις είναι ένας ακόμη Δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια καλώντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της χώρας στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το «ναι» στο δημοψήφισμα «είναι πολύ σημαντικό (...) για εκείνους η ζωή των οποίων μπορεί να αλλάξει από τις οικονομικές ευκαιρίες και την ασφάλεια στους κόλπους (...) 30 δημοκρατικών κρατών», επεσήμανε ο Μάτις μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στα Σκόπια.

«Κοιτάμε πώς θα αποφασίσουν να διαμορφώσουν το μέλλον τους, όχι ένα μέλλον που θα διαμορφώσει κάποιος άλλος», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Δεν θέλουμε να δούμε τη Ρωσία να κάνει εδώ αυτό που έχει προσπαθήσει να κάνει σε τόσες πολλές χώρες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί η παρέμβαση της Μόσχας καθώς «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι χρηματοδότησε πολιτικές ομάδες που αντιτίθενται στο δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε την «ρωσική εκστρατεία επιρροής», όπως την χαρακτήρισε, στα Σκόπια, όπου η Μόσχα προσπαθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεγελάσει τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την Λόρα Κούπερ, αρμόδια στο Πεντάγωνο για τη Ρωσία και την Κεντρική Ευρώπη, η Μόσχα πληρώνει ψηφοφόρους για να απέχουν από το δημοψήφισμα και στηρίζει οικονομικά φιλορωσικές οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή επιτίθενται με παραπληροφόρηση και άλλες μορφές ολέθριας επιρροής για να προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να αλλάξουν γνώμη», τόνισε η Κούπερ απευθυνόμενη σε κάποιους δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος και ο Στόλτενμπεργκ

Κινούμενος σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξαπέλυσε επίθεση στη Ρωσία για προσπάθεια ανάμειξης στη διαδικασία δημοψηφίσματος των Σκοπίων. «Η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της Μακεδονίας προς το ΝΑΤΟ, όπως συνέβη και στο Μαυροβούνιο, όπου είδαμε την περίπτωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Ιδρυμα Heritage. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η Ρωσία προσπαθεί να αναμιχθεί στις πολιτικές διαδικασίες ξένων κρατών του ΝΑΤΟ.

Ζάεφ: 'Η τώρα ή ποτέ
ΕΕ και ΗΠΑ προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την συμφωνία. Το μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ για το δημοψήφισμα και την έγκριση της συμφωνία είναι σαφές: 'Η τώρα ή ποτέ. «Η ψήφος στο δημοψήφισμα για την ονομασία είναι ανάμεσα στο «Ναι» και την απελπισία», λέει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ προειδοποιώντας πως η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μείνει κλειστή για δεκαετίες, ίσως και για πάντα, αν η ευκαιρία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών χαθεί.

«Μια νίκη του «Όχι» θα σήμαινε «πλήρη απουσία ελπίδας, την απόλυτη απομόνωση της χώρας, πιθανόν το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου ανασφάλειας και αστάθειας» στην ευρύτερη περιοχή. Ισως τα δυτικά Βαλκάνια «να επέστρεφαν πιθανόν σκοτεινά χρόνια του παρελθόντος που όλοι θυμόμαστε πώς ήταν», προειδοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Ονειρευόμασταν επί 27 χρόνια αυτή τη στιγμή και σήμερα είμαστε ένα βήμα μακριά από το όνειρο να διασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Το μέλλον της Μακεδονίας και των παιδιών μας εξαρτάται από εμάς» δήλωσε ενώπιον του συγκεντρωμένου πλήθους την Κυριακή, ο Ζόραν Ζάεφ. Η 30η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα δράσης είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για το δημοψήφισμα.

Μήνυμα για το ευρωπαϊκό μέλλον της ΠΓΔΜ έστειλε και ο Γερμανός υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μίκαελ Ροθ: «Γερμανικές εταιρείες, ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύουν, θα επένδυαν στην Μακεδονία για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και συγκεκριμένες προοπτικές, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές».

Για μια μοναδική ευκαιρία έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ: «Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Ουδείς γνωρίζει εάν θα δοθεί άλλη ευκαιρία σε αυτή τη γενιά. Είναι σαφές ότι αυτή η συμφωνία έχει εμπόδια και στην Ελλάδα πράγμα που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί μια κοινή γλώσσα. Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε την μακεδονική γλώσσα, ο πρωθυπουργός μας απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Μακεδονική γλώσσα».