Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Τέλος στην εμπορική προνομιακή μεταχείριση Ινδίας και Τουρκίας

Featured ΗΠΑ: Τέλος στην εμπορική προνομιακή μεταχείριση Ινδίας και Τουρκίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες προνομιακής μεταχείρισης στο πεδίο του εμπορίου τόσο στην Ινδία όσο και στην Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το (επιλεκτικό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.


Κατά την άποψη του Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα, αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».