Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Χάος και προβλήματα από την επέλαση του χιονιά

Μια από τις πιο κρύες νύχτες των τελευταίων ετών βίωσε η Νέα Υόρκη, η οποία αντιμετώπισε μια δεύτερη ισχυρή χιονοθύελλα μέσα σε δυο εβδομάδες.  Πλέον, την σκυτάλη παίρνει το τσουχτερό κρύο και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ οι Αρχές της πόλης και οι υπηρεσίες καλούνται να παρέμβουν, ούτως ώστε να μετριάσουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα πέντε γεωγραφικά διαμερίσματα της πόλης της Νέας Υόρκης, το Suffolk και το Nassau County του Long Island, και τις περιοχές Westchester και Rockdale, στο βόρειο τμήμα.  Όπως και ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάσιο, έτσι και ο Άντριου Κουόμο, προειδοποίησε τους Νεοϋορκέζους να μην μετακινούνται, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Ασφαλώς, οι δυνατότητες μετακίνησης είναι περιορισμένες, ενώ το τσουχτερό κρύο επηρέασε στο έπακρο τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων.  Στα τρένα, το LIRR λειτουργεί με βάση το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου και χρεώσεις off-peak για όλη την ημέρα, ενώ το Metro North εκτελεί δρομολόγια αυστηρά ανά μια ώρα.  Εξαίρεση σε αυτό το μέτρο, αποτελούν οι γραμμές Hudson, New Heaven και Harlem, που ακολουθούν κανονικό πρόγραμμα, με τα όποια προβλήματα και καθυστερήσεις προκαλούνται από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Στις γραμμές του μετρό, υπάρχει γενική προειδοποίηση για τυχόν δυσλειτουργίες που μπορεί να προκύψουν από τον καιρό.  Σε αυτές εντάσσεται, προφανώς, και μια βλάβη που παρουσιάστηκε στα δρομολόγια του τρένου 7 (στους σταθμούς 111 και 40 Street ) με αποτέλεσμα να σημειωθούν καθυστερήσεις και στις δυο κατευθύνσεις.  Ανά πάσα στιγμή, βέβαια, τέτοια απρόοπτα είναι πιθανά σε όλες τις γραμμές, για αυτό και οι επιβάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ή να συμβουλεύονται το mta.info.

Στις αερομεταφορές, επικράτησε ένα πραγματικό χάος και, μέχρι το βράδυ της Τρίτης, 1500 πτήσεις είχαν ακυρωθεί, με την κατάσταση να αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Στους δρόμους, η Αστυνομία εκλήθη να επέμβει σε εκατοντάδες περιστατικά, είτε επρόκειτο για οχήματα είτε για δίκυκλα, τα οποία εξετράπησαν της πορείας τους.  Ορισμένα από αυτά τα συμβάντα σημειώθηκαν σε αυτοκινητοδρόμους, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να έχουν έναν επιπλέον "πονοκέφαλο" στην, ούτως ή άλλως, δύσκολη διαδρομή τους.

Τέλος, τα σχολεία στην πόλη της Νέας Υόρκης άνοιξαν κανονικά, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του Tri State Area, όπου παρέμειναν κλειστά.  Για την εξυπηρέτηση των μαθητών με κινητικά προβλήματα, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα λόγω της χιονόπτωσης, ο Δήμος της Νέας Υόρκης λειτουργεί ειδική τηλεφωνική γραμμή (718-392--8855) προκειμένου να υπάρξει συνδρομή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.