Log in
A+ A A-

Φεύγουν οι Αμερικανοί από τη Βόρεια Συρία, στο έλεος των Τούρκων οι Κούρδοι

Featured Φεύγουν οι Αμερικανοί από τη Βόρεια Συρία, στο έλεος των Τούρκων οι Κούρδοι

Από τις περιοχές της βόρειας Συρίας ξεκίνησαν να αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις, όπως μεταδίδουν διεθνή media, στον απόηχο των καταιγιστικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κάνουν λόγο για εκκένωση δύο στρατιωτικών παρατηρητηρίων στις περιοχές Ρας αλ-Άιν και Τελ Αμπιάντ.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη φέρεται να επιβεβαιώνουν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες – πάντως – ξεκαθάρισαν ότι «δεν θα διστάσουμε ούτε λεπτό να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας απέναντι στην Τουρκία». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν διευκρίνισε ότι η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ξεκίνησε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών για το θέμα, θα συνεχιστούν.


Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος της Τουρκίας προανήγγειλε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την «εκκαθάριση» της περιοχής από τις κουρδικές δυνάμεις. «Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας νικήσει “Χαλιφάτο” του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή» ήταν η απάντηση του αμερικανικού State Department.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα θα προχωρήσει στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στο συρο-τουρκικά σύνορα, προκειμένου να «εκδιωχθούν» οι τρομοκράτες και να διασφαλιστεί ο ασφαλής επαναπατρισμός των προσφύγων. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Αυγούστου του 2019, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και SDF. Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε, καθώς η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ελλιπή πρόοδο και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει μόνη της στη δημιουργία της συγκεκριμένης ζώνης -εφόσον κριθεί απαραίτητο.