Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Μνημόσυνο για τα θύματα του 1993

Εικοσιένα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την 26η Φεβρουαρίου 1993, όταν έξι άτομα έχασαν την ζωή τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, μετά από βομβιστική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Μπορεί η Ιστορία του World Trade Center - όπως και ολόκληρης της Αμερικής - να σημαδεύτηκε με τραγικό τρόπο από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, υπάρχει όμως και μια άλλη επίθεση, που το ευρύ κοινό παγκοσμίως μπορεί να μην γνωρίζει, όμως η Νέα Υόρκη και η Αμερική θα την θυμάται για πάντα: Ήταν η βομβιστική επίθεση του 1993, η οποία κόστισε την ζωή σε έξι άτομα και χιλιάδες τραυματισμούς, όταν φανατικοί ισλαμιστές εγκατέστησαν εκρηκτικό μηχανισμό σε γκαράζ στο υπόγειο των Δίδυμων Πύργων, που εξερράγη με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, η πόλη της Νέας Υόρκης έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις μνήμης στο Lower Manhattan, οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.  Το τελετουργικό τους, είναι πανομοιότυπο με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου οι συγγενείς διαβάζουν τα ονόματα των νεκρών.  Ασφαλώς, έχει πολύ μικρότερη έκταση αλλά, παράλληλα, έναν δικό του συμβολικό χαρακτήρα. 

 Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βομβιστές του 1993, ο Ramzi Yousef, είναι ανιψιός του Khalid Sheikh Mohammed, που θεωρείται εκ των εγκεφάλων του χτυπήματος του 2001.