Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Στις 2 το μεσημέρι η διαδήλωση κατά της Μονσάντο

Ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας εναντίον της Monsanto είναι το Σάββατο 24 Μαϊου, με προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.  Στις 2 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη.

Έξι ήπειροι, 52 χώρες, περισσότερες από 400 πόλεις.  Αυτό είναι το εύρος της παγκόσμιας κινητοποίησης εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας Monsanto, που έρχεται για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο των ακτιβιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή τα χημικά που χρησιμοποιεί, για τα οποία πληθαίνουν οι αποκαλύψεις ότι προκαλούν μόνιμες και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.

Πάντως, η Monsanto αποδεικνύεται πολύ ισχυρή σε όλα τα επίπεδα, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλύψεις, στελέχη της κατέχουν θέσεις - κλειδιά και δεν επιτρέπουν στις καταγγελίες να την αγγίξουν ουσιαστικά.  Ενδεικτικά, οι άνθρωποί της εντοπίζονται στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), ενώ φέρεται να έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια για να αποτρέψει την καθιέρωση πιθανής σήμανσης γενετικά τροποιημένων προϊόντων ή την συνέχιση ερευνών που βλάπτουν τα συμφέροντά της.

Παράλληλα, όμως, η εταιρεία κατηγορείται για παραπλάνηση του κοινού, αφού οι υποτιθέμενες "ευρεσιτεχνίες" της στον αγροτικό τομέα έχουν οδηγήσει πολλούς καλλιεργητές σε αποτυχημένα οικονομικά ανοίγματα και, πολλές φορές, στην αυτοκτονία λόγω οικονομικής καταστροφής, όπως συμβαίνει στην Ινδία.

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν απαγορευτεί εν μέρει από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Νότια Αμερική, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Κόστα Ρίκα και σήμερα εντοπίζονται σε 62 χώρες. Ομως, παρά τις απαγορεύσεις, τα ζώα στα αγροκτήματα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να τρέφονται με αυτούς.