Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Μαγδαληνή Σίνγκα - Μια Ελληνίδα για την Εισαγγελία του Νάσο Κάουντυ

Θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς - και συνάμα από τις πιο σκληρές - Εισαγγελικές Λειτουργούς της Νέας Υόρκης.  Πλέον, βρίσκεται ένα βήμα από την ανάληψη της Γενικής Εισαγγελίας του Nassau County, μιας περιφέρειας συνολικού πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων.  Ο λόγος για την Ελληνοαμερικανίδα Μαγδαληνή Σίνγκα - Αποστόλου (Madeline Singas), Αντιεισαγγελέα της περιοχής σήμερα, η οποία προτάθηκε από την απερχόμενη Γενική Εισαγγελέα, Κάθλιν Ράις - που εξελέγη στο Κογκρέσο - προκειμένου να την αντικαταστήσει, μέχρι την διενέργεια των επερχόμενων εκλογών (Νοέμβριος 2015) για την Εισαγγελία, στην οποία ούτως ή άλλως θα θέσει υποψηφιότητα.  Με τρία χρόνια στο Nassau County και συνολικά 23 χρόνια σε εισαγγελικά καθήκοντα, η Μαγδαληνή Σίνγκα δηλώνει έτοιμη να αναλάβει αυτήν την κορυφαία θέση, έχοντας ως προσόν το βιογραφικό, την κατάρτισή της αλλά και την υποστήριξη από την τοπική κοινωνία.  Στην συνέντευξή της στο New Greek TV, η κ. Σίνγκας, μιλώντας άπταιστα ελληνικά, αναφέρεται στην καριέρα της και τις οικογενειακές της καταβολές, ενώ ξεκαθαρίζει πως, παρά το γεγονός ότι έρχεται αντιμέτωποι με στυγνούς και επικίνδυνους εγκληματίες, ουδέποτε φοβήθηκε να προχωρήσει τις διαδικασίες για επιβολή της Δικαιοσύνης.  Εάν τελικά τοποθετηθεί, η κ. Σίνγκα θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα αναλάβει μια τέτοια θέση.

Κυρία Σίνγκα, αυτήν την στιγμή είναι σε εκκρεμότητα η ανακοίνωση της αντικαταστάτριας της κ. Ράις στην Γενικη Εισαγγελία.  Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προσόντα τα οποία σας καθιστούν καταλληλότερη; 

Σε ολόκληρη την καριέρα μου έδωσα τα πάντα για να προασπίσω την δημόσια ασφάλεια, να προστατεύω τα δικαιώματα των θυμάτων και θέλω την κοινότητα στην οποία μεγαλώνω τα παιδιά μου να είναι και να παραμείνει ασφαλής. Θεωρώ ότι την δεδομένη χρονική στιγμή έχω όλα τα προσόντα και την εμπειρία που απαιτείται. Ολόκληρη η ζωή μου είναι αφιερωμένη σε αυτά τα καθήκοντα. Τα τελευταία τρία χρόνια (από το 2011) παρέμεινα στο πλευρό της Εισαγγελέως Ράις, επέβλεπα πολλές σημαντικές υποθέσεις που αφορούσαν την περιοχή του Nassau County και πέρασαν πολλές διαδικασίες από τα χέρια μου. Το Γραφείο αυτό δεν το γνωρίζει κανένας καλύτερα από εμένα, ενώ έχω ήδη διατελέσει 23 χρόνια ως Δημόσιος Κατήγορος. Εάν την δεδομένη χρονική στιγμή έρθει κάποιος άλλος μέχρι το Νοέμβριο – όταν και θα γίνουν έκλογές – και μετά εκλεγεί ένα διαφορετικό άτομο, θα προκαλέσει πολλές δυσλειτουργίες σε μια υπηρεσία που αφορά 1,3 εκατομμύρια πολίτες. Εάν αναλάβω εγώ, δεν θα χρειαστεί να περάσει κάποια περίοδος ενημέρωσης, γνωρίζω πολύ καλά τα τεκταινόμενα και μπορώ να ανταπεξέλθω άμεσα.  Επιπλέον, δεν νομίζω ότι πρέπει να μπουν πολιτικά κριτήρια στην επιλογή του προσώπου.  Είμαστε Εισαγγελικοί λειτουργοί και όχι πολιτικοί.

Μεγαλώσατε στην Αστόρια από Έλληνες γονείς.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προέρχεστε από μια συνηθισμένη οικογένεια ομογενών του Queens;

Ο πατέρας μου είναι Βορειοηπειρώτης από το χωριό Γλύνα και η μητέρα μου επίσης από την περιοχή της Ηπείρου (Αργυροχώρι). Ο πατέρας μου μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1955, επέστρεψε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε την μητέρα μου και έφυγαν ξανά για τις ΗΠΑ μαζί το 1961, αρχικά στην περιοχή Ουίστερ της Μασαχουσέτης. Γεννήθηκα εκεί και η οικογένειά μου μετακόμισε στην Αστόρια όταν ήμουν έξι ετών. Ο πατέρας μου άνοιξε την πιτσαρία «Singas Famous Pizza" στην περιοχή του Elmhurst, και έγινε ιδιαίτερα γνωστός . Υπάρχουν πολλοί που έχουν συνεργαστεί μαζί του, έχουν φάει στο μαγαζί του και τον γνωρίζουν προσωπικά. Παράλληλα, οι γονείς μου ήταν μέλη της Ενορίας Αγίου Δημητρίου της Αστόρια και με έγραψαν στο ελληνικό σχολείο εκεί. Είχαμε μεγάλη εμπλοκή στην κοινότητα: ο πατέρας μου ήταν Επίτροπος της Εκκλησίας, η μητέρα μου μέλος της Φιλοπτώχου, όπως επίσης οι θείοι και οι θείες μου. Ήμασταν όλοι κοντά στην Εκκλησία και την ελληνική κοινότητα.

Με δεδομένο ότι οι Έλληνες - ιδιαίτερα στο εξωτερικό - είναι κάποιες φορές πιο συντηρητικοί, είχατε κάποια δυσκολία να πείσετε τους γονείς σας να στηρίξουν τις αποφάσεις σας για τις σπουδές σε έναν τέτοιο τομέα;

Οι γονείς μου ήταν και οι δυο πολύ προοδευτικοί. Ήθελαν οι κόρες τους να κάνουν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν. Δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσουν το στερεότυπο άλλων αυτής της γενιάς, δηλαδή να μας προτρέψουν μόνο "να παντρευτούμε και να κάνουμε οικογένεια", χωρίς να πάρουμε την ανάλογη εκπαίδευση. Θυμάμαι ότι η μητέρα μου έλεγε σε εμένα και την αδερφή μου: «Πρώτα η πρόοδος και μετά τα άλλα. Να είστε ανεξάρτητες. Να μην εξαρτάστε οικονομικά από τους συζύγους σας». Μπορεί να μην ήξεραν την αγγλική γλώσσα, να συμπληρώναμε μόνες μας τις αιτήσεις και να αναζητούσαμε οι ίδιες πληροφορίες για τα σχολεία και τα Κολλέγια που έπρεπε να φοιτήσουμε, αλλά οι γονείς μας ήταν πάντα δίπλα μας.

Πότε ξεκινήσατε την σταδιοδρομία σας;

Όταν τελείωσα το Barnard College του Columbia University, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν το γυναικείο τμήμα του Columbia, πήγα στη νομική σχολή του Φόρνταμ και το 1991 ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου ως Αναπληρωτής Εισαγγελέας στο Κουήνς , όπου και παρέμεινα για 15 χρόνια. Μου άρεσε να μπαίνω στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του εγκλήματος, να είμαι μπροστά στο Δικαστήριο και να προσφέρω στην κοινωνία. Συμμετείχα σε πολλές δίκες για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Το 2000 έγινα Υπαρχηγός στο νεοσύστατο Τμήμα για την καταπολέμηση της Ενδοοικογενειακής Βίας, το οποίο στην συνέχεια έγινε πρότυπο για την πόλη της Νέας Υόρκης. Λόγω αυτής της δραστηριότητάς μου, όταν η κ. Ράις ανέλαβε καθήκοντα στο Nassau County, με πρότεινε για να μετακινηθώ στο αντίστοιχο Τμήμα της περιοχής αυτής, προκειμένω να προσφέρω βἀσει της εμπειρίας μου στο Κουήνς. Εκείνο τον καιρό είχα μετακομίσει με την οικογένειά μου στο Μανχάσσετ, οπότε ήταν λογικό να υπηρετήσω στην κοινότητα που μεγαλώνω τα παιδιά μου.

Όλα αυτά τα χρόνια εξετάσατε πολύ δύσκολες ποινικές υποθέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά επικίνδυνες.  Ως γυναίκα και οικογενειάρχης, δεν φοβηθήκατε για την ασφάλειά σας;  Έχετε δεχτεί απειλές, να μην προχωρήσετε κάποια υπόθεση;

Ποτέ δεν υποχώρησα επειδή φοβάμαι. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες στιγμές είμαστε σε κίνδυνο, γιατί κάποιοι κατηγορούμενοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Ποτέ δεν έχω σκεφτεί όμως να μην κάνω την δουλειά μου επειδή φοβάμαι. Θεωρώ ότι το σύστημα δουλεύει όπως πρέπει και αυτοί που πρέπει να μπουν φυλακή, θα καταδικαστούν. Είναι ένα λειτούργημα αυτό που υπηρετώ και δεν αφήνω ποτέ τέτοια συναισθήματα να μπαίνουν στην μέση.

Ποια είναι τα κυριότερα εγκλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η περιοχή;

Τα βασικότερα θέματα που εστιάζουμε είναι οι συμμορίες ανηλίκων, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η ενδοοικογενειακή βία, η διακίνηση ναρκωτικών και η παράνομη οπλοχρησία. Πρέπει να έχουμε αίσθημα ευθύνης και να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη. Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα. Κάνουμε διαλέξεις σε σχολεία, συνεργαζόμαστε με φορείς όπως συμβουλευτικοί οργανισμοί και εκκλησίες. Παράλληλα, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε κίνητρο στους πρώην κρατούμενους, που εκτίουν τις ποινές τους, προκειμένου να αρχίσουν ξανά την ζωή τους και να μην «κυλήσουν» ξανά στην εγκληματικότητα. Να δείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Έλληνες;

Το κυριότερο που θέλω να πω στους Έλληνες είναι ότι είμαι πολύ υπερήφανη για την καταγωγή μου και ότι η δική μου ιστορία ταυτίζεται με την δική τους: Αυτό που θέλουμε όλοι είναι να εκπροσωπούμε με επιτυχία την ελληνική μας κληρονομιά και η σταδιοδρομία μας να χαρακτηρίζεται από ηθική ακεραιότητα. Το γεγονός ότι εγώ, μια Ελληνοαμερικανίδα, φτάνω σε σημείο να διεδικώ μια τέτοια θέση είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Ο πατέρας μου έφυγε από το χωριό του πριν από δεκαετίες, όταν έκλεισαν τα σύνορα με την Βόρειο Ήπειρο, και δεν είχε πια την δυνατότητα να επιστρέψει. Η μητέρα μου μεγάλωσε σε σπίτι που δεν είχε ούτε ύδρευση, ούτε ηλεκτροδότηση. Σήμερα η μια τους κόρη είναι γιατρός και η δεύτερη είναι Αντιεισαγγελέας σε μια περιοχή όπως το Nassau County. Όλα αυτά δεν τα καταφέραμε από μόνες μας: Μας βοήθησαν οι αρχές που πήραμε από τους γονείς μας, η ελληνική κληρονομιά και η επιθυμία να εκπροσωπήσουμε τον ελληνισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.