Log in
A+ A A-

Νέα Υόρκη: Ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στον καρκίνο του προστάτη (VIDEO)

Μαζική συμμετοχή χαρακτήρισε το καθιερωμένο ετήσιο γκαλά του Ιδρύματος «Πήτερ Λάτος – Ενάντια στον καρκίνο του προστάτη» (Peter Latos Prostate Cancer Foundation - PLPCF), σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Crest Hollow Country Club, στο Woodburry.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Λάτο, το παρών έδωσαν περίπου 500 άτομα, ανεξαρτήτου επαγγελματικής προελεύσεως και ιδιότητας, σε μια σημαντική ανταπόκριση στο κάλεσμα που είχε γίνει από τους διοργανωτές τους προηγούμενους μήνες.

"Τα χρήματα που συγκεντρώνουμε αξιοποιούνται στην επιστημονική έρευνα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, ενώ δίνουμε την ευκαιρία σε άνδρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν την προληπτική εξέταση PSA", ανέφερε ο κ. Λάτος.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Καθηγητής Ουρολογίας, Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι, ο οποίος υπήρξε προσωπικός γιατρός του Πήτερ Λάτος και κατέβαλε την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αναστρέψει την ήδη προχωρημένη κατάστασή του, που είχε επιβαρυνθεί λόγω του εφησυχασμού και των λανθασμένων εκτιμήσεων των προηγούμενων γιατρών του αείμνηστου δικηγόρου.

"Ο Ανδρέας Λάτος κατάφερε και μετέτρεψε μια δυσάρεστη κατάσταση, όπως είναι η απώλεια του αδερφού του, σε μια διαρκή προσπάθεια για να καταπολεμήσει τον καρκίνο του προστάτη.  Όταν ήρθε ο Πήτερ σε εμένα, η ασθένεια είχε προχωρήσει.  Ήταν μόλις 42 ετών.  Κανένας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να χτυπηθεί από τον καρκίνο του προστάτη σε αυτήν την ηλικία.  Αυτό το μήνυμα λοιπόν που δίνουμε εμείς στους άνδρες είναι να ελέγχουν το PSA τους από τα 40 τους χρόνια και όχι από τα 50 που είναι η επίσημη ιατρική "γραμμή".  Δεν θέλουμε να έχουμε νέες περιπτώσεις σαν του Πήτερ.", ανέφερε ο Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι.

Το Ίδρυμα "Πήτερ Λάτος" παρέδωσε επιταγή 20.000 δολαρίων στον Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι ως χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της νόσου.  Μια κίνηση, από την οποία ενδεχομένως να επωφεληθούν πολλοί άνδρες ασθενείς.

Ποιος ήταν ο Πήτερ Λάτος

Ο Παναγιώτης Λάτος (κατά το ελληνικότερον) ήταν ένας ομογενής δικηγόρος και επιχειρηματίας, πολύ γνωστός στον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης, καθώς το γραφείο "Latos Latos and Associates" (Λάτος, Λάτος και Συνεργάτες) που ίδρυσε με τον αδερφό του, Ανδρέα, θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά  σε ό,τι αφορά στις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από εργατικά ατυχήματα.  Στα 42 του χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, όμως η νόσος είχε ήδη προχωρήσει, αφού οι γιατροί του τον εφησύχαζαν και τον αποθάρρυναν από το να μπει στην διαδικασία προληπτικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο χρόνο.

Η γνωριμία του με τον γιατρό Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι και η υποβολή του σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση και επιθετικές θεραπείες, βελτίωσαν την κατάστασή του και άφησαν ελπίδες ότι θα ξεπερνούσε το πρόβλημα.  Δυστυχώς όμως η κατάστασή του χειροτέρευσε και μετά από μεταστάσεις, άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούλιο του 2013, σε ηλικία 47 ετών.

Πριν φύγει από την ζωή, ο Πήτερ Λάτος θέλησε να κάνει γνωστή την περιπέτειά του και να αφυπνίσει τον ανδρικό πληθυσμό, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα του καρκίνου του προστάτη στην δική του ηλικία.  Μάλιστα, όταν ξεκίνησαν οι δωρεάν εξετάσεις PSA, ήταν ακόμη εν ζωή, ενώ το έργο του συνεχίζεται σήμερα από το Ίδρυμα PLPCF, το οποίο διοικούν οι στενοί συγγενείς του.