Log in
A+ A A-

Έρευνα «χάρτης» για τη θεραπεία του μελανώματος

Τα πορίσματα της πλέον εμπεριστατωμένης μελέτης που έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των γενετικών αλλοιώσεων που βρέθηκαν σε δερματικό μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος αποκάλυψε στην εκπομπή Transit στον αέρα και στο Θύμη Τσιλιόπουλο, ο Στέργιος Μόσχος, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στη Σχολή Ιατρικής, Τμήμα Αιματολογίας / Ογκολογίας.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι μέρος μιας πολυ-διαστάτατης, διεθνούς προσπάθεια καταγραφής ενός άτλαντος του καρκινικού Γονιδιώματος (TCGA).

Η μελέτη αποκάλυψε μοριακές υπο-ομάδες των ασθενών που θα μπορούσαν δυνητικά να επωφεληθούν από στοχευμένες θεραπείες που βασίζονται στη γενετική του όγκου τους και συνέβαλε στην αποσαφήνιση του ρόλου του ανοσοποιητικού συστήματος σε μελάνωμα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 331 ασθενείς και χρησιμοποίησαν διάφορες μοριακές μεθοδολογίες για να ολοκληρωθεί η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα για το δερματικό μελάνωμα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό Cell.

«Αυτή η μελέτη εξηγεί κάποιες μακροχρόνιες κλινικές παρατηρήσεις που δεν μπορεί να κατανοηθούν πλήρως, ιδίως για μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ», δήλωσε ο Δρ Μόσχος, στον Αθήνα 9.84."Αυτή η εργασία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ένας χάρτης αναφοράς για να βοηθήσει σε εξατομικευμένες προγνωστικές και θεραπευτικές αποφάσεις και μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με δερματικό μελάνωμα".

Στη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις γονιδιωματικους υποτύπους του μελανώματος που βασίζονται σε μεταλλάξεις. Δύο υποομάδες ορίζονται από μεταλλάξεις που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι έχουν κοινές μεταλλάξεις σε μελάνωμα - στα γονίδια BRAF και RAS. Αλλά προέκυψε και μια δυνητικά κλινικώς σημαντική υποομάδα από μια προηγουμένως ετερογενή ομάδα ανθρώπων που δεν είχαν αυτές τις μεταλλάξεις,. Αυτή η νέα ομάδα χαρακτηρίζεται από αδρανοποίηση μεταλλάξεων σε ένα γονίδιο που ονομάζεται NF1. Οι ασθενείς στην ομάδα αυτή αποτελούν περίπου 14 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού των ασθενών στην μελέτη.

Ο Δρ Μόσχος ελπίζει ότι αυτό το εύρημα θα προκαλέσει νέα έρευνα σε στοχευμένες θεραπείες για τους ασθενείς σε αυτή την ομάδα, και ίσως και για τη χρήση των θεραπειών που έχουν ήδη εγκεκριμένη από την FDA.

Η τέταρτη υποομάδα ορίστηκε από τους ασθενείς που δεν είχαν BRAF, RAS, ή NF1 μεταλλάξεις. Δεν έχουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης μεταλλάξεων, αλλά είχε κάποιες μεταλλάξεις χαμηλής συχνότητας σε γονίδια όπως cKit, και είχαν σημαντικά υψηλότερο αριθμό των αντιγράφων του γονιδίου αλλαγές (κέρδη ή ζημίες). Τριάντα τοις εκατό των δειγμάτων στην εν λόγω υποομάδα είχε μεταλλάξεις με "υπογραφή" υπεριώδους ακτινινοβολίας (UV), ενώ περισσότερο από το 90 τοις εκατό των δειγμάτων σε κάθε μία από τις άλλες ομάδες είχαν υπογραφές UV-τύπου. Η υψηλή συνολική επίπτωση των UV υπογραφές επισημαίνει το σημαντικό ρόλο του ήλιου ή μαυρίσματος έκθεση κρεβάτι σε αυτή τη νόσο, δήλωσε ο Δρ Μόσχος. Συνολικά, οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι διαπιστώσεις υποομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε τις αποφάσεις της θεραπείας και να καθοδηγήσει νέες στοχευμένες θεραπευτικές στρατηγικές.

Η μελέτη βοήθησε επίσης να αποκαλύψει τη σημασία της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού σε μελάνωμα, δήλωσε ο Δρ Μόσχος. Εκτός από τον εντοπισμό των κυττάρων με υψηλότερη ανοσολογική απόκριση, η ανάλυση RNA εντοπίζονται επίσης μια υποομάδα των ασθενών με περιφερειακό μεταστατικό μελάνωμα το οποίο είχε μια χειρότερη πρόγνωση. Αυτή η ομάδα εμφάνισε υψηλή έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τη χρώση και κεράτινες, τα οποία είναι πρωτεΐνες του δέρματος σκλήρυνσης και βρίσκονται συνήθως στα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος.

πηγή: Αθήνα984