Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 245
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Τι θα συμβεί αν σηκώσουμε χρήματα από ελληνικό λογαριασμό στις ΗΠΑ:

Κανονικά ισχύει το όριο των 60 ευρώ - κι όσο υπολογίζεται σε δολάρια βάσει ισοτιμίας - και για τις διατραπεζικές συναλλαγές, εφόσον πρόκειται για χρήματα που κινούνται από ελληνικό λογαριασμό.

Ήδη από την Κυριακή το βράδυ (ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα) υπήρξαν Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού οι οποίοι θέλησαν να δοκιμάσουν μια ανάληψη χρημάτων από τα Αμερικανικά ΑΤΜ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν το capital control ισχύει και για συναλλαγές στο εξωτερικό ή μόνο στην Ελλάδα.

Όπως αποδεικνύεται - και διευκρινίζεται, αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τους όρους του περιορισμού κεφαλαίων - ανεξαρτήτως τοποθεσίας χρήσης, οι χρεωστικές κάρτες που υπάγονται στις ελληνικές τράπεζες ακολουθούν κανονικά το ίδιο όριο, ανεξαρτήτως εάν χρησιμοποιούνται σε ΑΤΜ εσωτερικού ή εξωτερικού.  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απόδειξη που περιήλθε στην κατοχή του New Greek TV, κατά την οποία ομογενής επιχείρησε να σηκώσει ένα ποσό της τάξεως των 800 δολαρίων από λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα, μέσω ΑΤΜ στην Αστόρια.  Όπως φαίνεται και στην εικόνα, η συναλλαγή ήταν αδύνατη και ενεργοποιήθηκε η ένδειξη για ανεπάρκεια κεφαλαίου (insufficient funds).

Αντίθετα, όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Τουρισμού, δεν θα ισχύσει το όριο για κάρτες ξένων τραπεζών που θα αξιοποιηθούν για συναλλαγή σε ΑΤΜ ελληνικής τράπεζας.