Log in
A+ A A-

Έλληνες μετανάστες: Προτιμούν Ευρώπη από ΗΠΑ και Αυστραλία

Σημαντικά στοιχεία για το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα δίνει η έρευνα που διενεργήθηκε με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπριανίδη και καταδεικνύει το μορφωτικό επίπεδο αλλά και τις χώρες προτίμησης όσων εγκαταλείπουν την Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο ότι το 80% των Ελλήνων μεταναστών επιλέγει ευρωπαϊκούς προορισμούς, με το 50% εξ αυτών να μετακινείται κατά κύριο λόγο στην Αγγλία και την Γερμανία.

Αντίθετα, Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία βρίσκονται στην τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα των χωρών προτίμησης, με μικρή διαφορά όμως από χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Ασφαλώς, η προτίμηση των ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από την απόσταση, έγκειται και στην ευκολότερη πρόσβαση των Ελλήνων στις αγορές εργασίας τους.

Παράλληλα, όμως, και το προφίλ του Έλληνα μετανάστη έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την δεκαετία του '70, αφού το 63% των μεταναστών από το1990 μέχρι σήμερα είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου και μόλις 6% απόφοιτοι Γυμνασίου.

Αντίθετα, παλαιότερα, το 68% των μετανστών ήταν ανειδίκευτοι εργάτες που είχαν φτάσει μέχρι το Γυμνάσιο και μόλις ένα 12% απόφοιτοι Πανεπιστημίου.