Log in
A+ A A-

Μανχάταν: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Αγία Σοφία

Με την παρουσίαση ειδικού αφιερώματος για την Αγία Σοφία της Πόλης, υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και σε συνεργασία με το New York Chapter of the Hellenic American Institute (AHI), την AHEPA Delphi Chapter 25 of Manhattan, εγκαινιάστηκε η σειρά των εκδηλώσεων βυζαντινού περιεχομένου της East Mediterranean Business Cultural Alliance (EMBCA, Inc.) στις 13/12/2016 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, τίτλος της εκδήλωσης ήταν "27 Δεκεμβρίου, 537 μ.Χ.: Αγία Σοφία - Η Ιστορία, η Αρχιτεκτονική και η Πολιτισμική Συνεισφορά της" ("December 27, 537 AD: Aghia Sophia – Its History, Architecture and Cultural Contributions").

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διερεύνηση της αρχιτεκτονικής, πολιτισμικής, ιστορικής και γεωπολιτικής επίδρασης της Αγίας Σοφίας στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του ιδρυτή-προέδρου του EMBCA, Ilias Katsos, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσική σε ελληνοβυζαντινούς ήχους κιθάρας και τζουρά από τον Mike "Risko" Savvas.

Ο αντιπρόεδρος του EMBCA-αρχιτέκτονας, John Fotiadis ο οποίος ήταν και συντονιστής της εκδήλωσης, μίλησε για την αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφίας. Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος, Alexander Billinis, εστίασε την ομιλία του στην πολυσήμαντη σημασία της Αγίας Σοφίας.

Ο δημοσιογράφος-σχολιαστής διεθνών σχέσεων, Constantine "Dean" Sirigos, ανέλυσε τεχνολογικές πτυχές της Αγίας Σοφίας. Ο συνθέτης-ιστορικός-παραγωγός της Rock Opera "Porphyra, A Grecian Rock Opera", Billy Chrissochos, ο οποίος είναι και διευθυντής Σύγχρονης Μουσικής του Ομίλου, παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό θεματολογικά σχετικό με τη βυζαντινή περίοδο.

Εκ μέρους του προέδρους του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων –μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, Ιωάννη Μαρωνίτη, χαιρετισμό απηύθυνε η διευθύντρια Γραφείου Τύπου του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Δέσποινα Αφεντούλη, η οποία παρουσίασε το κοινωνικό έργο και την πολιτισμική προσφορά του Ομίλου και απένειμε προς τους συντελεστές της εκδήλωσης τιμητική διάκριση για την προσφορά τους στον πολιτισμό.

Φωτογραφία: Despina Chrissochos