Log in
A+ A A-

ΑΧΕΠΑ: Εσωτερική διαφοροποίηση για το συλλαλητήριο

Διαφοροποιήσεις στους κόλπους της ΑΧΕΠΑ επέφερε ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίζει η κεντρική ηγεσία το παναμερικανικό συλλαλητήριο για την Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, ο Τομέας 25 της ΑΧΕΠΑ, με έδρα το Μανχάτταν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης, εξέδωσε ξεχωριστή ανακοίνωση, μέσω της οποίας καλεί τα μέλη του να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση, η οποία συνδιοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσσο.

«Το Delphi#25 της ΑΧΕΠΑ, με έδρα την Αστόρια, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς της οργάνωσης, καλεί όλα τα μέλη του, όλους τους Έλληνες, αλλά και τους Φιλέλληνες, να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της 18ης Μαρτίου στα Ηνωμένα Έθνη. Όλοι μαζοί θα πρέπει να στείλουμε ένα εκκωφαντικό, ενωτικό και ξεκάθαρο μήνυμα: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με την ένδοξη ιστορία της, και την γη στην οποία, ανά τους αιώνες, χύθηκε ελληνικό αίμα, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητάς μας. Όλοι μαζί θα πρέπει να αρνηθούμε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία από όλους εκείνους που θέλουν να καπηλευτούν την Ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει το μήνυμα που αναρτήθηκε στο Facebook.

Όλα αυτά, λίγες μόνο ώρες μετά την απάντηση που φέρεται να έδωσε ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Καρλ Χόλιστερ, στον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης – και επί χρόνια στέλεχος της ΑΧΕΠΑ – Ηλία Τσεκερίδη, βάσει της οποίας η οργάνωση δεν είχε πρόθεση να στηρίξει το συλλαλητήριο, ευθυγραμμιζόμενη με την στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι της οποίας ζητούν με κάθε ευκαιρία να πέσουν οι τόνοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και από τους Έλληνες του Εξωτερικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Greek News", η τοποθέτηση αυτή του κ. Χόλιστερ προκάλεσε την οργή του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας, Πέτρου Γαλάτουλα, ο οποίος έκανε λόγο για «ανθελληνική στάση» από πλευράς της ΑΧΕΠΑ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Εκτελεστικός Δ/ντής της ΑΧΕΠΑ, Βασίλης Μωσαϊδης, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον χαρακτηρισμό περί «ανθελλήνων» και υπενθύμισε ότι η ΑΧΕΠΑ έχει διαχρονικά σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Μακεδονικό είναι ένα «ευαίσθητο θέμα» και ότι η ΑΧΕΠΑ είναι «πλήρως ενήμερη» τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βουλευτές και στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ανέφερε πως "ο αδερφός Τσεκερίδης δεν εκπροσωπεί ούτε μιλά εξ ονόματος του Προέδρου."

Παρόλα αυτά όμως επανέλαβε ότι θα υπάρξει συνάντηση περί του θέματος με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Χάρη Λαλάκο, στις 9 Μαρτίου, όπου και θα καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την πρόθεση της ΑΧΕΠΑ να στηρίξει τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πάντως, εκτός από τον Τομέα του Μανχάτταν, υπάρχουν πληροφορίες ότι και άλλα Τμήματα της ΑΧΕΠΑ θα κινηθούν αυτόνομα σε στήριξη του συλλαλητηρίου και ενδεχομένως να αγνοήσουν την διαφαινόμενη αποστασιοποίηση της Ύπατης Διοίκησης

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Με δεδομένο ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η καθιερωμένη γιορτή για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, διέρρευσαν πληροφορίες για παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, στην Ουάσιγκτον.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, εκφράστηκαν ερωτηματικά για το κατά πόσον ο Πάνος Καμμένος ενδέχεται να βρεθεί νωρίτερα στις ΗΠΑ ή ακόμη και να παραβρεθεί στο παναμερικανικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει γίνει γνωστή ανάλογη πρόθεση από πλευράς του Υπουργού.