Log in
A+ A A-

Οι ομογενείς διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας (VIDEO)

Χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί αψήφησαν το κρύο και τις αποστάσεις, δίνοντας το παρών στο συλλαλητήριο της οργανωμένης ομογένειας για την Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στην 47η οδό στο Μανχάτταν, απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ.  


Το τμήμα από την 1η έως την 2η λεωφόρο ντύθηκε στα γαλανόλευκα.  Οι συμμετέχοντες ήρθαν από τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϋ, την Φιλαδέλφεια, την Βοστώνη, το Μόντρεαλ, το Σικάγο, την Καλιφόρνια, την Γιούτα, την Ατλάντα και άλλες περιοχές. Κρατούν σημαίες και πλακάτ. Μεγάλοι αλλά και νεότεροι, γεννημένοι στην Αμερική αλλά και την Ελλάδα. Τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα. Δηλώνουν ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα.  Στον παρακείμενο Πύργο Τραμπ, κρέμονταν από το παράθυρο δυο ελληνικές σημαίες. Ο απόδημος ελληνισμός της Αμερικής εκφράζεται με κάθε τρόπο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος για την μακεδονική καταγωγή του και κάλεσε τον ελληνισμό να πιστέψει στον σκοπό και να αγωνιστεί.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας από διαφορετικές πόλεις, Ελληνοαμερικανοί πολιτικοί, όπως ο Μάικ Γιάναρης, ο Λεωνίδας Ραπτάκης και ο Δημήτρης Γκρίμις, Ομοσπονδιακοί Βουλευτές όπως η Κάρολιν Μαλόνυ, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ήταν ο μοναδικός αιρετός από την Ελλάδα που έδωσε το «παρών».

Από την Κρήτη στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε ο γνωστός για την παρουσία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας, Βαγγέλης Γραμματικάκης, ο οποίος μάλιστα ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό.

Σχετικά με την προσέλευση, πληροφορίες έκαναν λόγο για δεκάδες λεωφορεία που κατέφτασαν από διάφορες περιοχές στο Μανχάτταν, εκτός από όσους χρησιμοποίησαν ΙΧ ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Την κινητοποίηση συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και το Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο.

Θα ακολουθήσει εκτεταμένο τηλεοπτικό ρεπορτάζ από το New Greek TV.