Log in
A+ A A-

Μεγαλειώδης η παρέλαση της 5ης Λεωφόρου - Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Νέας Υόρκης μέσω New Greek TV

Χιλιάδες ομογενείς έδωσαν το "παρών" στην μεγάλη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν. Εντυπωσίασε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενός λεπτού σιγή για τον Γιώργο Μπαλταδώρο. Η παρέλαση μεταδόθηκε στην Ελλάδα από το New Greek TV, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε.

Η πιο διάσημη Λεωφόρος του πλανήτη βάφτηκε για μια ακόμη φορά "γαλανόλευκη". Στην κεντρική αρτηρία του Upper East Side, δίπλα από το περίφημο Central Park, που χωρίζει σε εκείνο το ύψος την Ανατολική από την Δυτική πλευρά του Μανχάτταν, ελληνικοί σύλλογοι, σχολεία, ενορίες και σωματεία παρήλασαν στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, την ώρα που χιλιάδες ομογενείς χειροκροτούσαν από τους δρόμους και τις εξέδρες.

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν ένα επιπλέον κίνητρο για τους Ελληνοαμερικανούς προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση, αφού ο συνδυασμός ηλιοφάνειας και καλής θερμοκρασίας ήταν σπάνιος και δεν είχε συμπέσει με την ημέρα της παρέλασης για πέντε τουλάχιστον χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μαζική προσέλευση του κοινού, καθώς, ειδικά από την 64η έως την 67η οδό, όπου υπάρχει κενό για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και την εξέδρα των επισήμων.

Ενθουσιασμό, για μια ακόμη φορά, προκάλεσαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, από την οποία ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη συνολικά 26 άτομα. Με την εμβληματική ελληνική φουστανέλα, οι νεαροί "τσολιάδες", οι οποίοι προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκάλεσαν συγκίνηση αλλά και το ενδιαφέρον ακόμη και μη Ελλήνων θεατών αλλά και φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου.

Λίγο πριν την ανάκρουση των εθνικών ύμνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο πιλότο, Γιώργο Μπαλταδώρο, ενώ υπήρχαν τρεις θέσεις κενές: Μια για τον εκλιπόντα και δυο για τους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Τελετάρχες της παρέλασης ήταν ο Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, η Γενική Εισαγγελέας του Νάσο Κάουντυ, Μάντλιν Σίνγκας και ο ομογενής φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας, Παντελής Μπούμπουρας. Επίσης, παρήλασε ο Δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, όπως επίσης και η Συνήγορος του Πολίτη, Λετίσια Τζέιμς, αλλά και οι ομοσπονδιακοί κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι, Κάρολιν Μαλόνι (Κογκρέσσο) και Τσακ Σούμερ (Γερουσία).

Από την Ελλάδα, έδωσαν το "παρών" η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, ο Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας, Ιωάννης Μάζης καθώς και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Επίσης, στην εξέδρα των επισήμων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, βρίσκονταν οι ομογενείς αιρετοί, Αραβέλα Σιμωτά, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κώστας Κωνσταντινίδης και Λου Ραπτάκης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αποδήμων Κυπρίων, Φώτης Φωτίου, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημηκρατίας, Βασίλης Φιλίππου κ.ά.

Αναμετάδοση σε ολόκληρη την Ελλάδα

Το New Greek TV, σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό με έδρα την Θεσσαλονίκη, 4Ε, μετέδωσε ζωντανά μέσω δορυφόρου την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου. Έτσι, εκτός από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες στις οποίες εκπέμπει το New Greek TV σε Τριπολιτειακή Νέας Υόρκης (Time Warner, RCN) και Καναδά (Bell Fibe), η δίωρη ζωντανή εκπομπή αναμεταδόθηκε σε όλη την Ελλάδα από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ειδικότερα, εκτός από το 4Ε σε Μακεδονία και Θράκη, η εικόνα της παρέλασης ταξίδεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδος (Ionian TV, Αρκαδική TV), στα Δωδεκάνησα (Θάρρη TV), στις Κυκλάδες (Σύρος TV1), Βορειοδυτική Ελλάδα και Ιόνια νησιά (Ήπειρος TV1, Corfu Channel) και Κεντρική Ελλάδα (Ε τηλεόραση).

Από το σετ του New Greek TV στην συμβολή της 67ης οδού με την 5η Λεωφόρο πέρασαν οι: Παντελής Μπούμπουρας (επιχειρηματίας - Τελετάρχης), Έλενα Κουντουρά (Υπουργός Τουρισμού), Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, Μάντλιν Σίνγκας (Γ. Εισαγγελέας Νάσο Κάουντυ - Τελετάρχης), Κάρολιν Μαλόνυ (Ομοσπονδιακή Βουλευτής), Κώστας Κωνσταντινίδης (Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Υόρκης), Ανδρέας Λάτος (Πρόεδρος Peter Latos Prostate Cancer Foundation - Αντιπρόεδρος New Greek TV), Νικόλ Μαλλιωτάκη (Πολιτειακή Βουλευτής - π. Υποψήφια Δήμαρχος Νέας Υόρκης), Απόστολος Τζιτζικώστας (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), Γκρέτα Καματερού (Διευθύντρια ΕΟΤ ΗΠΑ - Καναδά), Λου Ραπτάκης (Πολιτειακός Γερουσιαστής Ρόουντ Άιλαντ), Κωνσταντίνος Νικολούζος (Δήμαρχος Κέρκυρας) και Νίκος Μπάρδης (μέλος Επιτροπής Παρέλασης).

Την εκπομπή παρουσίασαν η Γιάννα Νταρίλη και ο Κωνσταντίνος Αγγελούδης.