Log in
A+ A A-

Έναρξη εργασιών των Συνεδρίων ΝΕΠΟΜΑΚ και ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, στις 25 Ιουλίου 2018, ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και τις 27 Ιουλίου 2018.

Ο Ν. Αναστασιάδης προέβη σε αναλυτική αναφορά σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα. Όπως υποστήριξε, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους πέτυχε να προσδώσει αναβαθμισμένο κύρος στην Κύπρο, καθιστώντας την ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και ως συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή.

«Σαν αποτέλεσμα των εν λόγω πολιτικών και παρά τις απειλές και αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, προχωρούμε απρόσκοπτα στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στη βάση συγκεκριμένων στρατηγικών σχεδιασμών», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης.

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συναντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις επιδιώξεις της Τουρκίας που επικρατούν τα τελευταία 44 χρόνια.

Επισημαίνοντας ότι η θέση όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει αμετάβλητη και με θετική διάθεση από ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη λύσης, τόνισε ότι από τουρκικής πλευράς, με πρόσχημα την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Τουρκία επιχειρεί να εδραιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής: «[...]Οι όποιες προσπάθειες και καλή διάθεση μας, προσέκρουαν και προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία επέμενε και επιμένει σε προτάσεις που θα επέτρεπαν τον έλεγχο, είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε μιας υπό μετεξέλιξη κρατικής οντότητας, μετά την απόφαση να μπούμε σε ένα διάλογο στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι «Δε μπορεί ένα κράτος μέλος [του Οργανισμού] των Ηνωμένων Εθνών [Ο.Η.Ε.], ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεωρείται ανεξάρτητο από την ώρα που μπορεί να συνεχίσουν ο αναχρονισμός των εγγυήσεων, ο αναχρονισμός της αξίωσης να παραμένουν κατοχικά στρατεύματα εσαεί, γιατί τάχα χρειαζόμαστε προστασία της κυριαρχίας μας από τρίτες χώρες».

Σχετικά με τη συνάντησή του με την Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Ο.Η.Ε. για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Ν. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι μετέφερε την αποφασιστικότητά της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη βούληση για διάλογο στη βάση των παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Εάν ξεπεράσουμε τα προβλήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας πιστεύω ότι οι υπόλοιπες των διαφορών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε οποιεσδήποτε άλλες εκκρεμότητες και διαφορές πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ ημών και των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασα την ετοιμότητα μας να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε αρκεί να υπάρξει, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας όχι εμείς διαπιστώνουμε, αποδοχή και των έξι σημείων που άπτονται των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι «Αυτό που θέλουμε είναι απεξάρτηση, ανεξαρτησία, κυριαρχία, αυτοδιάθεση των Κυπρίων για τους Κυπρίους».

Η τελετή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προεδρικού Επιτρόπου, Φώτη Φωτίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας-αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Νικόλαος Κουίκ και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτης Σεντόνας. Την τελετή έναρξης προσφώνησαν η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Αντωνία Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ. Σημειώνεται ότι το Μουσικό Σχολείο Πάφου παρουσίασε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια, παρατέθηκε ο Προεδρικός Επίτροπος παρέθεσε δεξίωση.

Ο Φ. Φωτίου, αφού ευχαρίστησε τις συλλογικές οργανώσεις των αποδήμων για τη διαχρονική προσφορά τους προς την Κύπρο, τόνισε ότι ο ρόλος των αποδήμων, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξε αποφασιστικής σημασίας στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κύπρου. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι απόδημοι συνέβαλαν σε τομείς, όπως η οικονομία και ο πολιτισμός, χαρακτηρίζοντάς τους ως καλύτερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό, εκφράζοντας παράλληλα, θαυμασμό για τις επιτυχίες και την πρόοδο που σημειώνουν στις χώρες διαμονής τους.

Σε ειδική μνεία προέβη και για τους νέους της διασποράς, οι οποίοι, όπως ανέφερε ο Φ. Φωτίου, με τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για την Κύπρο, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προσφέρουν μια νέα πνοή στην προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στις χώρες διαμονής τους. Όπως διευκρίνισε, για το λόγο αυτό η Κύπρος επενδύει στους απανταχού της γης νέους και δίνει προτεραιότητα σε προγράμματα και δράσεις για την ενθάρρυνση της ανάμειξής τους σε παροικιακά δρώμενα των τόπων διαμονής τους, ανάπτυξης συχνότερης επαφής και γνωριμίας με την Κύπρο, με έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική των τελευταίων δύο ετών, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι βασικός άξονάς της είναι η αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τον Τ. Κουίκ, τέθηκαν από κοινού προτεραιότητες και στόχοι και αναπτύχθηκαν συνεργασίες για θέματα διασποράς σε διμερές και τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν οργανωμένα ισχυρά λόμπι στο εξωτερικό, όπως το εβραϊκό και το αρμένικο, και επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας, οικοδομώντας σχέσεις πολύτιμες σε κάθε ευκαιρία και κάθε ανάγκη.

Η Α. Μιχαηλίδη είπε ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ συμμετέχουν περίπου 120 σύνεδροι από διάφορες χώρες παγκοσμίως, ενώ τόνισε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, αναπτύσσοντας και προωθώντας δράσεις για νέους της Κύπρου, με απώτερο στόχο την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης στους απόδημους νέους για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς και είπε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ συνεχίζει να στηρίζει και να προωθεί, με όλα τα μέσα που διαθέτει, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Α. Παπαευριπίδης, απευθυνόμενος αρχικά στους νέους αποδήμους, εξέφρασε περηφάνεια και σεβασμό για το έργο της ΝΕΠΟΜΑΚ για το εθνικό πρόβλημα και για τις ενέργειες που αποσκοπούν στη διατήρηση των δεσμών των νέων που διαμένουν στο εξωτερικό με την Κύπρο, τονίζοντας ότι στόχος της ΠΟΜΑΚ είναι η μεταλαμπάδευση της αγάπης και των αξιών προς τη νέα γενιά, καθώς και της προσφοράς απαραίτητων εφοδίων, για την ανάπτυξης τους.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο υπογράμμισε ο Α. Παπαευριπίδης ότι αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για τους απόδημους, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι αδύνατος ο συμβιβασμός με τις υφιστάμενες συνθήκες. Παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, εξέφρασε την πρόθεση συνέχισης, με περισσότερη αποφασιστικότητα, διεκδίκησης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και την απελευθέρωση της Κύπρου. Ο καθένας, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, να κρατά ψηλά το πρόβλημα της Κύπρου μέχρι την τελική δικαίωση, τόνισε ο Α. Παπαευριπίδης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εργάζονται με ενότητα, σε όλα τα μείζονα ζητήματα, που αφορούν την Κύπρο.

Ο Φ. Κρίστοφερ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε τη διακαή επιθυμία των αποδήμων Κυπρίων για την τελική διευθέτησή του, συνεχίζοντας οι ομογενείς τον αγώνα στις χώρες διαμονής τους, αναπτύσσοντας δράσεις και ασκώντας πιέσεις σε αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι οι συλλογικές οργανώσεις της παροικίας, προωθούν και εξελίσσουν συνεργασίας με αντίστοιχες ομάδες άλλων κρατών, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου.

Για τη νέα γενιά αποδήμων, δήλωσε ο Φ. Κρίστοφερ την ικανοποίηση ότι πολλοί νέοι της παροικίας, προσφέρουν με τη γνώση, την εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητές τους υπέρ της Κύπρου και των ζητημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ο Π. Σεντόνας αναφέρθηκε στα προγράμματα που σχεδίασε και υλοποιεί ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, σε συνεργασία με το Γραφείο του Προεδρικού Επιτρόπου, αναφέροντας ότι στόχος ήταν η προσφορά προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα «Ανακαλύπτω την Κύπρο» και "Cypriot Culture Tour", σε νέους της διασποράς, τα οποία περιλαμβάνουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και του τόπου της Κύπρου, ενώ ανέφερε ότι επιδιώκεται η δημιουργία προγράμματος για τις ηλικίες των 12-17 ετών.

Για τους νέους της διασποράς, ο Π. Σεντόνας τόνισε ότι η ιδέα του κοσμοπολιτισμού είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα, τονίζοντας ότι για την Κύπρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο δημιουργικές της ομάδες.

Ο Τ. Νικόλαος Κουίκ, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για την υποστήριξη όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, απαλλαγή από την κατοχή, αποχώρηση του κατοχικού στρατού και επανένωση του τόπου και του λαού.

Ο Δ. Συλλούρης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των απόδημων Κυπρίων, εξήρε τον ρόλο της ομογένειας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού: «Η στήριξη και βοήθειά σας είναι πολύτιμη και πολυδιάστατη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεσμοί σας με την Κύπρο, όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα, διαρκώς ενισχύονται και αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική».

Ο Δ. Συλλούρης, αναφερόμενος στους νέους της διασποράς, είπε ότι αποτελούν ένα ενεργητικό και πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο: «Κύπριοι δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, σκορπισμένοι σε κάθε γωνιά της υφηλίου, αποδεικνύουν έμπρακτα, με την παρουσία τους εδώ απόψε, πως στην καρδιά τους κατέχει ξεχωριστή θέση η ιδιαίτερή τους πατρίδα. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους σας και να σας διαβεβαιώσω για την αμέριστη συμπαράστασή μου στο δύσκολο έργο που επιτελείτε στις χώρες διαμονής σας. Η δική σας επιτυχία είναι ασφαλώς και επιτυχία της Κύπρου».

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες, οι σύνεδροι αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε συζήτηση με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να ενημερωθούν για θέματα ενεργειακής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας από τους Υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, ενώ ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις, σε σχέση με το Κυπριακό, αναμένεται να δοθεί από τον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αναφορικά με τις δράσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (Γ.Τ.Π.), με στόχο την άμεση ενημέρωση, διαδραστική επικοινωνία και ενεργότερο ρόλο των ομογενών προγραμματίζεται να ενημερώσει η Διευθύντρια του Γ.Τ.Π., Σόφη Μιχαηλίδου, καθώς και για τα νέα διαδικτυακά προγράμματα του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος για την Ομογένεια, αναμένεται να ενημερώσει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκος.

Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου προγραμματίζεται, επίσης, συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με χαιρετισμούς από τους Πρέσβεις των Η.Π.Α., του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, καθώς και του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ, μετά το πέρας των εργασιών, προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου των Προέδρων των ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Προεδρικού Επιτρόπου.