Log in
A+ A A-

Συγκίνηση για το ντοκυμαντέρ της Σμύρνης στην Αστόρια

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών" στην προβολή της ταινίας "Σμύρνη - Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900 - 1922", που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

 

Πρόκειται για ταινία σε σκηνοθεσία Μαρίας Ηλιού και ιστορική καθοδήγηση από την έρευνα του καθηγητή Ιστορίας του Χαρτφορντ Κόλετζ, Αλέξανδρου Κιτροέφ, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.  Σύμφωνα με τον κ. Κιτροέφ, στόχος της ταινίας ήταν να καταδείξει την καθημερινότητα και τον σημαίνοντα ρόλο του ελληνισμού της Σμύρνης, αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία της μικρασιατικής καταστροφής, στην πιο "μαύρη" ίσως σελίδα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

"Κλείνουμε με έναν αισιόδοξο τόνο, βάσει του οποίου υπάρχει μια παράδοση. Η Σμύρνη μας έχει αφήσει πράγματα. Ναι την κατέστρεψαν οι Τούρκοι, την έκαψαν, σκοτώθηκε τόσος κόσμος, αλλά μένει μια ιστορία, μια παράδοση κοσμοπολιτισμού και προόδου των Ελλήνων. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε", κατέληξε ο Αλέξανδρος Κιτροέφ.

 

Στην ταινία υπάρχει σπάνιο οπτικό υλικό από την εποχή, αλλά και μαρτυρίες απογόνων Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης, οι οποίες δίνουν μια άλλη νότα στην παράθεση των γεγονότων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Σταθάκειου έδωσαν το "παρών" ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η Πρόξενος, Λάνα Ζωχιού, ο Γενικός Πρόξενος Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος - Valdet, ο Διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ του Γενικού Προξενείου Ελλάδος, Γεώργιος Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και ο πρώην πρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας.