Log in
A+ A A-

«Ρίζες»: Κινηματογραφική παράσταση με σκηνική αφήγηση σκηνοθετημένη βάσει ιαπωνικού χορού

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παρουσιάστηκε από 7 έως 9 Ιουλίου η 80λεπτη παράσταση «Ρίζες», σε σκηνοθεσία της Ελίζας Σόρογκα και μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, στην Αθήνα (Πειραιώς 250-κτίριο Β').

Στόχος της Ε. Σορόγκα, οπως επισημαίνεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ήταν η δημιουργία ενός ύμνου «στην εσωτερική γυναικεία δύναμη μέσα από ένα πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο κράμα παραδοσιακών και αβάνγκαρντ στοιχείων».

Η παράσταση συνδύαζε την κινηματογραφική και τη σκηνική αφήγηση, με υπέρτιτλους στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και χωριζόταν σε δύο μέρη.

Κατά το πρώτο μέρος, παρουσιαζόταν, μέσα από την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ, η καθημερινή ζωή γυναικών μεγάλης ηλικίας, οι οποίες ζουν μέχρι σήμερα σε απομονωμένες σε χωριά της Ηπείρου και διηγούνται προσωπικές τους ιστορίες με τη μορφή «εσωτερικών διαλόγων» και τραγούδουν στίχους που γράφτηκαν για τις ίδιες ή που απλά αγάπησαν.

Κατά το δεύτερος μέρος, εμφανίζονται αυτόπροσωπως στη σκηνή 16 γυναίκες-μέλη των πολυφωνικών ομάδων «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», «Χαονία» με δύο «Ισοκράτισσες», εκπροσωπώντας τρεις διαφορετικές γενιές, οι οποίες ωστόσο συνδέονταν μέσα από την αφήγηση προσωπικών ιστοριών, συνθέτοντας όλες μαζί το πολυφωνικό τραγούδι.

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, σκηνοθετικά η παράσταση προσεγγίστηκε βάσει του ιαπωνικού χορού «Μπούτο» ["Boutoh"] και ανάλογη ήταν η προσέγγιση του μοντάζ, αποτελώντας «μια άχρονη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης, αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου».

Σημειώνεται ότι η Ε. Σόρογκα διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο παγκόσμιο διαγωνισμό "Arte Laguna Prize", στην κατηγορία "Performance & Video Art" στη Βενετία της Ιταλίας με την περφόρμανς "Women in Agony", ενώ έχει διεθνή παρουσία στις παραστατικές τέχνες, με έμφαση «στις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και στη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη».

Για την προβολή και διάδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού έχει επίσης βραβευθεί ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, έχει χαρακτηριστεί ως «κυρατζής» του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπογραμμίζεται ότι τα πολυφωνικά τραγούδια επεβίωσαν έως σήμερα από στόμα σε στόμα και από γενεά σε γενεά βιωματικά, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ επίσης αναφέρεται ότι οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» είναι «το κορυφαίο γυναικείο πολυφωνικό σύνολο της ύστατης γενιάς βιωματικών ερμηνευτών του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού...».

Οι συντελεστές

Ντοκιμαντέρ

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα

Συσκηνοθεσία-διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου

Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου

Σχεδιασμός-μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης

Colour correction: Άγγελος Μάντζιος

*Το ντοκιμαντέρ αφιερώθηκε στη μνήμη της Αλεξάνδρας Σόρογκα.

Για τη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ, εκφράστηξαν μέσω του προγράμματος του Φεστιβάλ, προς την Ελένη Κωτσορίδη (Μικρό Πάπιγκο) και την Όλγα Μπαρδάκα (Λιας Θεσπρωτίας).

Δρώμενο

Σύλληψη-σκηνοθεσία-παραγωγή: Ελίζα Σόρογκα

Μουσική διεύθυνση-casting: Αλέξανδρος Λαμπρίδης

Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ

Σκηνογραφία-ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Γουλάκου

Σχεδιασμός ήχου-σύνθεση: Δημήτρης Μυγιάκης

Επιμέλεια ήχου· Γιώργος Κατσιάνος

Βοηθός σκηνογράφου: Ιωάννα Παπαδογιάννη

Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Λαζούλος

Συντονισμός παραγωγής: Ειρηάννα Δραγώνα

Αφήγηση- μουσική ερμηνεία: «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», «Χαονία», με δύο «Ισοκράτισσες», και ειδικότερα με τη συμμετοχή των: Κατίνας Ρούτζιου, Αναστασίας Κάλη, Βασιλικής Ζώκου, Βασιλικής Μπιτσιούνη, Ευτυχίας Λιάζου, Σοφίας Ζάχου, Σταυρούλας Κιτσάκη, Χριστίνας Ντρίγιου, Αλίκης Γκανά, Αρτέμιδος Ίσου, Δάφνης Τσιάβου, Κατερίνας Ευθυμίου, Ουρανίας Μπατσινίλα, Πένυς Σπυροπούλου, Σοφίας Ίσου, ενώ στο ρόλο της Θανάσως ήταν η Μαρία Σαρέλη.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράστασης, ευχαριστίες εκφράστηκαν κατ' αλφαβητική σειρά στους: Αργύρη Αγγελή, Peter Annear, Παναγιώτη Ανυφαντή, Αντώνη Βενέτη, Ιρολένα Γιαννοπούλου, Άννα Ζωγράφου, Μαρία Κομνηνού, Φένια Κοσσοβίτσα, Μαρία Κουνάβη, Θωμά Κρομμύδα, Ηρώ Κωτσορίδη, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Νίκο Μύρτου, Ολυμπία Μυτιληναίου, Λίτσα Ντάγλου-Δέτσικα, Ζωή Ντρούκα, Θανάση Πέτρου, Τάσο Σέλιμο, Θωμά Σμπήτα, Θωμά Σόρογκα, Ντάριο Στεφάνου, Χρήστο Στράτο, Μιράντα Τερζοπούλου, Ελένη Τζώρτζη, Δήμητρα Τσάβαλου και Κώστα Τσουμάνη.

6ab02df7b572343c9774044c6b513a61 M

Φωτ. - Δ. Αφεντούλη: Η Ε. Σόρογκα (στο κέντρο) με συντελεστές της παράστασης. 

03

Φωτ.: Μέλη της παράστασης «Ρίζες». Πηγή φωτ: H φωτογραφία παραχωρήθηκε από το προσωπικό αρχείο της Ε. Σόρογκα.