Log in
A+ A A-

Demetra Pies: Οι τέσσερις φίλοι από την Ελλάδα που έμαθαν την σπανακόπιτα στους Αμερικανούς

Η ιδέα γεννήθηκε τον Μάιο του 2013. Τέσσερις φίλοι από το Πανεπιστήμιο (Αλέξανδρος Τούλιας – Μηχανικός, Γεώργιος Μπάλλας – Μηχανικός, Γεράσιμος Σκαλτσάς –Μηχανικός, Δημήτρης Σκαλτσάς – Δικηγόρος) αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και να αφοσιωθούν σε κάτι νέο για αυτούς: την προώθηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, και, συγκεκριμένα, της παραδοσιακής ελληνικής πίττας. Η ιδέα τους εντυπωσίασε τους διοργανωτές του διαγωνισμού Re-Inspire Greece, οι οποίοι τους επέλεξαν μεταξύ των νικητών, που πήραν το έπαθλο της επιδότησης των 50.000 ευρώ και της αναγνωρισιμότητας του προϊόντος τους. Ένας εκ των νικητών, ο Αλέξανδρος Τούλιας, μίλησε στο New Greek TV για το νέο αυτό εγχείρημα και κάλεσε τους νέους της ηλικίας του να δουν την κρίση ως ευκαιρία και να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Κατ' αρχήν, Αλέξανδρε, πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την Arura και, στην συνέχεια, την Demetra Pies;

Η ιδέα της εταιρείας ουσιαστικά ξεκίνησε με το απλό μοτο «να μάθουμε τους Αμερικανούς να τρώνε ελληνικά». Είμαστε τέσσερις φίλοι, που γνωριζόμαστε από τα φοιτητικά μας χρόνια, τρεις μηχανικοί και ένας δικηγόρος, με χρόνια εμπειρία στο εξωτερικό. Είδαμε την ευκαιρία για τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ, παρατήσαμε τις δουλειές μας και επικεντρωνόμαστε, ουσιαστικά, σε αυτήν την προσπάθεια.

Ήταν δύσκολο να εγκαταλείψετε τις δουλειές σας και να αφοσιωθείτε σε κάτι «ξένο» προς το αντικείμενο σπουδών σας;

Ουσιαστικά, κανένας από εμάς δεν είχε εμπειρία στον χώρο των τροφίμων, αλλά όλοι μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος για περιπέτεια και ωραίο φαγητό. Όλοι θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο είχε να κάνει με το international trade, ώστε να είμαστε ευέλικτοι στις κακοτοπιές κάθε οικονομίας ξεχωριστά. Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολύ καλά προϊόντα φαγητού, και έτσι ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε το λάδι. Στο λάδι όμως είδαμε ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, μιας και υπάρχουν εταιρείες ακόμη και με 100 χρόνια προϋπηρεσίας στον χώρο. Έτσι, κάτσαμε και σκεφτήκαμε τι έλειπε από την Αμερική. ΄Οταν σπουδάζαμε εδώ, μας έλειπαν οι καλές πίττες! Είδαμε, λοιπόν, ότι κάθε φορά που διοργανώναμε κάποιο τραπέζι και είχαμε την «πίττα της μαμάς» ή την «πίττα της γιαγιάς», οι μη Έλληνες έφευγαν ενθουσιασμένοι, π.χ. με την κλασική σπανακόπιτα.

Πόσο επηρέασε την απόφασή σας η οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Στην δική μας περίπτωση ήταν κάτι το οποίο θέλαμε πάντα να το κάνουμε, είχαμε δεν είχαμε τις δουλειές μας, ήμασταν δεν ήμασταν στο Πολυτεχνείο. Απλά, τώρα, είδαμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα για την ελληνική δίαιτα στην Αμερική –όπου έχει βοηθήσει το ελληνικό γιαούρτι σε αυτό –και θεωρήσαμε ότι είναι η στιγμή για να το κάνουμε

Ποια είναι η δομή της εταιρείας;

Κατ' αρχήν, έχουμε ένα export trading company, την Arura (σ.σ. στηρίζεται στο αρχαιοελληνικό άρουρα=αγρός). Στην «ομπρέλα» της έχει ζαχαρομπακλαβά από την Πάρο, έχει κάποια λάδια και έχει και τις πίττες. Εμείς είδαμε ότι θέλουμε να εστιάσουμε το 90% των προσπαθειών μας στις πίττες, για να τις βάλουμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ, κάτω από το όνομα "Demetra Pies". Επιλέξαμε το όνομα της θεάς Δήμητρας, γνωρίζοντας ότι ο ξένος, από την Ελλάδα, αγαπάει τον ήλιο και την θάλασσα και, φυσικά, την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εκτιμήσαμε, ότι κάτι το οποίο έχει σχέση με τον αγρό και την μυθολογία θα βοηθήσει στην προώθηση του προϊόντος. Εξ ου και το Demetra. Συνεργαζόμαστε με ένα πιστοποιημένο εργοστάσιο, το οποίο εδρεύει στην περιοχή της Αθήνας. Στην συνέχεια προωθούμε τα προϊόντα, και, συγκεκριμένα, σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα και Vegan σπανακόπιτα.

Ποια είναι η ανταπόκριση της αμερικανικής αγοράς σε αυτήν την δραστηριότητα;

Η ανταπόκριση είναι αρκετά θετική. Το προϊόν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα σούπερ μάρκετ. Αυτό που τους προσελκύει πιο πολύ είναι ότι πρόκειται για ένα 100% ελληνικό προϊόν. Δεν είναι ακόμη μια σπανακόπιτα στο ράφι «greek style" ή «greek recipe", αλλά «100% proudly greek made". Εμείς εστιάζουμε κυρίως στην αμερικανική αγορά, για αυτό έχουμε προσαρμόσει κυρίως και το μάρκετινγκ και το πακέτο μας στον αμερικανικό τρόπο σκέψης.

Πόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή και η βράβευσή σας στο RE-Inspire Greece;

To Re-Inspire Greece ήταν αρκετά βοηθητικό, μιας και είδαμε ότι η προσπάθειά μας στηρίζεται σε ανθρώπους από τον χώρο, οι οποίοι πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε. Μας βοηθάει ιδιαίτερα με το δίκτυο και, προφανώς ήταν ζωτικής σημασίας βοήθεια η χρηματοδότηση που λάβαμε.

Αισθάνεστε δικαιωμένοι από την επιλογή σας να επεκταθείτε στο εξωτερικό;

Μας ενδιαφέρει πολύ το εξωτερικό, μιας και έχουμε ζήσει χρόνια και δουλέψει στο εξωτερικό. Μας ενδιαφέρει, κυρίως, να μάθουμε τον ξένο να τρώει ελληνικά. Και στόχος μας είναι να μας καλοδεχτεί ο κόσμος στο σπίτι του και να είμαστε ένα μέρος της παρέας του στο τραπέζι.

Εκτός από την Αμερική, ο ελληνισμός υπάρχει και αλλού. Έχετε σκοπό να μπείτε και σε άλλες αγορές;

Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας σε άλλες χώρες, αλλά είπαμε να ξεκινήσουμε από την Αμερική γιατί έχουμε σπουδάσει και δουλέψει σε αυτήν την χώρα και γνωρίζουμε τον τρόπο προσέγγισης του καταναλωτικού κοινού και τη νοοτροπία του. Για παράδειγμα, η Σουηδία έχει απόδημο ελληνισμό αλλά κανείς μας δεν έχει ζήσει ποτέ εκεί. Άρα, σε αυτήν την φάση δεν γνωρίζουμε πώς να την προσεγγίσουμε, όμως είναι στο μυαλό μας για το μέλλον. Η αμερικανική αγορά είναι μόνο η αρχή για εμάς.

Τι μήνυμα έχεις να στείλεις σε άλλους νέους που θέλουν να κάνουν το ίδιο;

Θα ήθελα να τους επισημάνω ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες και ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να ακολουθήσεις το όνειρό σου.

Media