Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Αλλάζει ο χάρτης της ελληνικής παιδείας στη Ν. Υόρκη; (Video)

Ολοκληρώνονται οι εγγραφές στα ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης, και το γενικό συμπέρασμα είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα θα χρειαστεί αλλαγές για να διατηρήσει το ενδιαφέρον της ομογένειας.  Ανεβαίνουν τα Charter Schools, την ώρα που τέσσερα ενοριακά σχολεία διέκοψαν την λειτουργία τους.  Διαβάστε τις δηλώσεις των υπευθύνων στο New Greek TV.

"Αυτό που έχω παρατηρήσει, ένα χρόνο στη Νέα Υόρκη, είναι πως τα παιδιά πλέον δεν καταλαβαίνουν απόλυτα αυτό που πάει να γίνει, δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη να μάθουν τα ελληνικά, δεν νοιώθουν τόσο πολύ αυτόν τον ελληνισμό μέσα τους".  Με αυτά τα λόγια, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Μπρούκλυν, π. Ιωάννης Αμαραντίδης, εκφράζει τον προβληματισμό του για το μέλλον της ελληνικής παιδείας στη Νέα Υόρκη, που είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για να διατηρηθεί η ελληνική συνείδηση στις επόμενες γενιές των ομογενών.  Οι εγγραφές στο σχολείο της Ενορίας βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο, όμως άπαντες παραδέχονται ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας προκειμένου η όλη διαδικασία να φέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

"Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο μαθημάτων, να γίνει πιο ενδιαφέρον, δίνοντας βάση στην χρήση νέων μέσων, όπως τα Multimedia", εξηγεί ο καθηγητής του σχολείου, Ισίδωρος Σιδερόπουλος.

Οι εγγραφές στα περισσότερα ελληνικά σχολεία ολοκληρώνονται τις προσεχείς ημέρες, τόσο για τα ημερήσια, όσο και για τα απογευματινά.  Κατά πολλούς, η φετινή σχολική χρονιά θα αποτελέσει κριτήριο για πολλές κοινότητες όσον αφορά στην συνέχιση των εκπαιδευτικών τους υπηρεσιών.  Ήδη, τέσσερα ενοριακά σχολεία έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τς περιοχές στις οποίες βρίσκονται.  Την ίδια στιγμή, κάποιες άλλες ενορίες, όπως η Μεταμόρφωσις Σωτήρος της Κορόνα, αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα ολιγόωρα απογευματινά ελληνικά σχολεία δωρεάν, δίνοντας την ευκαιρία στους ομογενείς να στείλουν τα παιδιά τους εκεί χωρίς κόστος.  Ένα πλεονέκτημα το οποίο έχουν τα ελληνόφωνα δημόσια σχολεία (Hellenic Charter Schools) τα οποία, σταδιακά, κερδίζουν το δικό τους έδαφος στην ελληνική εκπαίδευση.

"Οι εγγραφές στο δικό μας σχολείο γίνονται μετά από κλήρωση.  Φέτος δεχτήκαμε 487 μαθητές, ενώ υπάρχουν και 500 αιτήσεις οι οποίες εκκρεμούν.", εξηγεί η Χριστίνα Τετόνη, Διευθύντρια του Hellenic Classical Charter School στο Μπρούκλυν.

"Πιστεύω ότι τα Charter Schools είναι το μέλλον στην εκπαίδευση.  Οι ομογενείς μας προτιμούν, γιατί προσφέρουμε ποιοτική παιδεία και χωρίς κόστος, επειδή είμαστε δημόσιο σχολείο.  Ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες εξελίξεις στην εκπαίδευση και έχουμε κερδίσει διακρίσεις για αυτό.  Μάλιστα, έχουμε κληθεί να επιμορφώσουμε και άλλα σχολεία για τον τρόπο λειτουργίας μας.", αναφέρει, από την πλευρά της, η Εκτελεστική Διευθύντρια, Τζόυ (Ευτυχία) Πετράκου.

"Θα πρέπει να σας πω ότι οι μαθητές μας δεν είναι μόνο ομογενείς, υπάρχουν και μη ελληνόπουλα που έρχονται εδώ και μαθαίνουν ελληνικά.  Δημιουργούμε, εκτός από Έλληνες, και φιλέλληνες", συμπληρώνει η Διευθύντρια κ. Τετόνη.

Στην αντίπερα όχθη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκκόλη, τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός από σύσσωμο τον ελληνισμό της Νέας Υόρκης προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η εκπαίδευση.

"Ακούμε τους πάντες να λένε ότι αγαπούν την Παιδεία, βλέπουμε υποτροφίες από εδώ, αγάπη από εκεί και ουσία μηδέν.  Εάν δεν υπάρξει συντονισμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους μεγιστάνες του χρήματος και την Αρχιεπισκοπή, η οποία αποτελεί την ομπρέλα, δεν πρόκειται να έχουμε την Παιδεία που χρειαζόμαστε.  Από την άλλη πλευρά, χαίρομαι που ακούω ότι κάποια σχολεία, όπως ο Άγιος Δημήτριος της Αστόρια και ο Άγιος Νικόλαος στο Φλάσινγκ πηγαίνουν καλά, όπως επίσης και το Charter School στο Μπρούκλυν.", δηλώνει η κ. Κοκκόλη.

Επίσημα στοιχεία για τις εγγραφές αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Media

Τα ρεπορτάζ του New Greek TV στο Charter School και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία του Brooklyn