Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Συνέντευξη με τον ομογενή Γιάννη Καλτσά, υποψήφιο Ευρωβουλευτή

  • Written by 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Φιλιππίδη

Γεννημένος στην Περίστα της Ναυπακτίας, ο Γιάννης Καλτσάς δηλώνει πολιτικό ον από τα εφηβικά του χρόνια.Είναι ένας άνθρωπος με πλούσια δραστηριότητα σε ομογενειακές οργανώσεις καθώς έχει διατελέσει μεταξύ άλλων Πρόεδρος Φοιτητικών Οργανώσεων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ και Καναδά και για πολλά χρόνια είναι μέλος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας αλλά και του Συλλόγου Αιτωλοακαρνανων.

Μάλιστα στην ελληνοαμερικανική κοινοτητα της Νέας Υόρκης υπήρχε ένας αστικός θρύλος που έλεγε ότι από την Ελλάδα, πρώτα οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί περνούσαν από το ανθοπωλείο του, όταν ερχονταν στις ΗΠΑ και μετά κατευθυνόντουσαν στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Καλτσάς δέχθηκε την καθόλα τιμητική πρόταση να είναι στο ψηφοδέλτιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις Ευρωεκλογές και απαντάει στο New Greek TV της Νέας Υόρκης, στο τί τον ώθησε να προβεί σε αυτήν την κίνηση. 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα;

Με τον Στέφανο Τζουμάκα γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ, και συνδεόμαστε με μία πραγματική φιλία. Εκτίμησα όλα αυτά τα χρόνια την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την τιμιότητα του και σε κάθε συνάντηση μας είτε εδώ είτε στην Ελλάδα, συζητούσαμε τα προβλήματα και το αδιέξοδο της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο κ. Τζουμάκας έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα από εμάς, όμως εμείς μείναμε μήπως μπορέσουμε να επαναφέρουμε το κίνημα εκεί που το ονειρευομασταν. Οταν είδαμε ότι δεν υπήρχε επιστροφή, έφυγα και εγώ . Την ίδια στιγμή καθώς βλέπαμε ότι τα προβλήματα της πατρίδας όπως η ανεργία, η κρίση, η αποβιομηχανοποίηση, το κλείσιμο των επιχειρήσεων κάνουν την εμφανιση τους, αντιληφθήκαμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σιωπηλοί θεατές των δραματικών εξελίξεων. Στην συνέχεια μετά από κάποιες συναντήσεις και επαφές αποφασίσαμε να συνιδρύσουμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνυπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη.

Ακούγεστε ιδιαιτερα απογοητευμένος από το ΠΑΣΟΚ στο οποίο πιστέψατε. Τί πήγε λάθος;


Είμαι πληγωμένος και απογοητευμένος γιατί έδωσα την ζωή μου σε αυτά τα ιδανικά που πρέσβευε κάποτε το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι κάποιο σημείο το κίνημα πήγαινε καλά, όμως εισχώρησαν σε αυτό πολλά ετερόκλητα στοιχεία και συμφέροντα και προκάλεσαν αλλοίωση και μετάλλαξη της αρχικής ιδέας και δομής.

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητα σας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα;


Μου έγινε πρόταση από τον επικεφαλής της παράταξης, τον Στέφανο Τζούμακα και αρχικά του εξεδήλωσα τους προβληματισμούς μου, καθώς δεν είχα εμπειρία ως πολιτικός , όμως ο ίδιος με καθυσήχασε λέγοντας μου ότι κανείς δεν γεννιέται πολιτικός και ότι όλοι μας είμαστε στρατιώτες στον κοινό σκοπό. Αυτό παραμέρισε κάθε ενδοιασμό μου και συμφώνησα στην υποψηφιότητα μου.

Πώς το δέχτηκε η οικογένεια σας;


Αρχικά ήταν διστακτικοί, ιδίως τα παιδιά μου, η κόρη μου που είναι γιατρός στο Μεμόριαλ και ο γιος μου που είναι οικονομολόγος στο Λονδίνο. Ιδίως ο γιος μου, μου ζήτησε να το σκεφθώ ενδελεχώς, όμως με στηρίζουν απόλυτα και είναι στο πλευρό μου.


Νοιώθετε ότι εκπροσωπείται την ομογένεια στις ευρωεκλογές;είναι ίσως ένα βαρύ φορτίο αυτό;


Νοιώθω ότι είναι ένα φορτίο και ταυτόχρονα μία εξαιρετική τιμή. Νοιώθω απόλυτα την ευθύνη που έχω και ο σκοπός που κατεβαίνω είναι για να μπορέσω να προωθήσω τα προβλήματα που έχουμε οι Ελληνοαμερικανοί. Και πράγματι είναι πάρα πολλά τα όσα μας προβληματίζουν.


Μιλήσατε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Ελληνοαμερικάνοι. Ποια είναι τα σημαντικότερα εξ αυτών;


Η άδικη φορολόγηση, η διπλή φορολογία που μπαίνει στους απόδημους, τα χαράτσια και οι αδικίες που αντιμετωπίζουμε. Πριν μερικά χρόνια το κράτος μας προσκάλεσε να φέρουμε τα χρήματα μας στην πατρίδα, να επενδύσουμε να φτιάξουμε ένα σπίτι. Εμείς ανταποκρίθήκαμε στο κάλεσμα αυτό, όμως πλέον νοιώθουμε να είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Για παράδειγμα αν αγοράσουμε ένα αυτοκινητο στην Ελλάδα, για τις μετακινήσεις αμς, πέρα από το χαράτσι που πληρώνουμε, καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του φορολογικού τεκμηρίου. Ένα άλλο πάγιο πρόβλημα είναι το ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της πατρίδας με τις ΗΠΑ, κάτι που είναι απαράδεκτο. Κάποιοι όντως εκμεταλλεύθηκαν καταστασεις, όμως δεν ευθύνονται γι αυτό οι ομογενείς.

Πιστεύετε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην αρνητική φάση που περνάει η Ελλάδα;


Μπορεί να αλλάξει κάτι μόνο εάν ο λαός το αποφασίσει. Εαν για παράδειγμα ο λαός δώσει και σε έμας την εντολή, τότε και εμείς από την πλευρά μας θα βάλουμε τις έστω και λίγες δυνάμεις μας, για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Υπάρχει ελπίδα τελικά, ενώ βλέπουμε και κατανοούμε όλες τις παραμέτρους της κρίσης;Ελπίδα πάντα υπάρχει, σαν λαός έχουμε δύναμη και πρέπει να εμπιστευτούμε και τους νέους. Η λύση είναι στο να ενωθούμε, στο να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Καλούμαστε σαν χώρα να πληρώσουμε τα λάθη των άλλων και τις αποφάσεις των άλλων.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο; Γιατί ο κόσμος να ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και εσάς προσωπικά;


Καλώ τους ψηφοφόρους να δουν το Σοσιαλιστικό Kόμμα σαν μία επιλογή για ένα καλύτερο αύριο, για ένα αύριο που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι. Προσωπικά έχω όνειρα και διάθεση για προσφορά και βρίσκομαι σε μία φάση της ζωής μου που έχω πραγματοποιήσει τους στόχους μου και πλέον θέλω να δώσω στο κοινωνικό σύνολο, την πατρίδα μου και την κοινότητα μας.