Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 98
Log in
A+ A A-

Euroleague: Βασίλισσα της Ευρώπης η Μακάμπι

Σε έναν τελικό που έσπασαν καρδιές και κρίθηκε στην παράταση, η ψυχωμένη Μακάμπι ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, πήρε τη νίκη με 98 - 86, έστειλε την "Βασίλισσα" Ρεάλ στον καναβάτσο και επέστρεψε στον θρόνο του Πρωταθλητή Ευρώπης μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια.

Επρόκειτο, πιθανότατα, για έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς της Ιστορίας στην Ευρωλίγκα.  Από την μια πλευρά, το απόλυτο φαβορί, η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία συνέτριψε την Παρασκευή την αιώνια αντίπαλο Μπαρτσελόνα, τρομάζοντας για μια ακόμη φορά την Ευρώπη.  Απέναντί της, ένα αουτσάιντερ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που βρισκόταν συνεχώς πίσω στο σκορ με την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, αλλά, λόγω επιμονής των παικτών της και λαθών των αντιπάλων, πέτυχε νίκη με επική ανατροπή, επιστρέφοντας από το -15.  Πολλοί προέβλεψαν ότι η τύχη της θα σταματούσε στην "Βασίλισσα" Ρεάλ.  Όμως, έκαναν λάθος.

Καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα, οι δυο ομάδες πήγαιναν χέρι - χέρι και καμία δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ.  Η Μακάμπι κατάφερε να φέρει το παιχνίδι στα ίσα στα τελευταία δευτερόλεπτα της κανονικής διάρκειας και να περάσει μπροστά, έχοντας την ευκαιρία να καθαρίσει τον αγώνα.  Όμως, δυο εύστοχες βολές του Γιάννη Μπορούση για την Ρεάλ έστειλαν τον αγώνα στην παράταση (73-73) και οι εκτιμήσεις έλεγαν και πάλι πως ήρθε η ώρα... να μιλήσει το φαβορί.  Ούτε τότε όμως!

Η παρέα του Ρούντυ Φερνάντεθ είδε την Μακάμπι να παίρνει ένα σταθερό προβάδισμα από την αρχή του έξτρα πενταλέπτου.  Στην συνέχεια, οι εφιάλτες του περσινού τελικού με τον Ολυμπιακό άρχισαν να ξυπνούν.  Η Μακάμπι ανέβαζε σταδιακά την διαφορά και, τελικά, έφτασε στο +7 λίγο πριν το τέλος.  Η Ρεάλ προσπάθησε να επανέλθει, αλλά τελικά παραδόθηκε.  Ο Οχαγιόν με το τελευταίο κάρφωμα έδωσε το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς.  98-86 και η Μακάμπι επιστρέφει στον θρόνο του Πρωταθλητή Ευρώπης για πρώτη φορά από το 2005.  Ήταν το αουτσάιντερ του φάιναλ - φορ, αλλά απέδειξε ότι σε τέτοιους αγώνες τα προγνωστικά πέφτουν εύκολα έξω.

Δεκάλεπτα: 16-15, 35-33, 55-53, 73-73, (πρτ.) 86-98.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρούντι 15 (8 ριμπ., 4 ασίστ), Ρέγες 12 (6 ριμπ.), Μίροτιτς 12 (7 ριμπ.), Ροντρίγκεθ 21, Κάρολ 5, Ντάρντεν 7 (7 ριμπ.), Γιουλ (8 ριμπ.), Μπουρούσης 12 (9 ριμπ., 4 τάπες), Σλότερ 2, Μεζρί.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Μπλατ): Ράις 26, Σμιθ 15 (7 ριμπ.), Χίκμαν 18 (6 ριμπ.), Ινγκλς, Τάιους 12 (11 ριμπ., 3 τάπες), Πνίνι, Οχαγιόν 4 (5 ριμπ.), Μπλου 14, Σχορτσανίτης 9.

Διαιτητές: Χριστοδούλου (Ελλάδα), Πουκλ (Σλοβενία), Γιόβτσιτς (Σερβία).