Log in
A+ A A-

ΗΠΑ: Πόσο κοστίζει να μεγαλώσεις ένα παιδί;

Το ποσό των 245.000 δολαρίων θα κοστίσει, κατά μέσο όρο, σε ένα αντρόγυνο η ανατροφή ενός παιδιού που γεννήθηκε το 2013, μέχρι να φτάσει τα 18 του χρόνια.  Ποιες είναι οι δαπάνες.
Τα έξοδα ενός μέσου νοικοκυριού στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια.  Αιτία αποτελεί η άνοδος της τιμής σε βασικά είδη διατροφής, όπως επίσης και η "τρελή" πορεία της αγοράς των ακινήτων, ιδίως σε πόλεις σαν τη Νέα Υόρκη.  Στο πλαίσιο αυτό, οι επίσημες μελέτες καταδεικνύουν ότι, πλέον, η απόφαση κάποιου να κάνει οικογένεια απαιτεί, περισσότερο από ποτέ, τις ανάλογες οικονομικές εγγυήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.  Ιδίως σε ό,τι αφορά στην ανατροφή ενός παιδιού.
 
Νεότερη έρευνα λοιπόν, η οποία δημοσιεύεται στο CNN Money, αναφέρει ότι, κάθε παιδί που γεννήθηκε το 2013 στις ΗΠΑ, θα "κοστίσει" στην οικογένειά του, μέχρι να κλείσει τα 18, ένα ποσό της τάξεως των 245.000 δολαρίων.  Στα έξοδα αυτά έχουν υπολογιστεί όλες οι ανάγκες που μπορεί να παρουσιαστούν στην πορεία, περιλαμβανόμενων των απαραίτητων δαπανών αλλά και των επιπλέον που θα απαιτηθούν για την ομαλότερη ανατροφή του: διαμονή στο σπίτι, φαγητό, μεταφορικά, εκπαίδευση και, ασφαλώς, είδη παιχνιδιού και υπηρεσίες ψυχαγωγίας.  Όπως τονίζεται, τα κόστη είναι σαφώς πιο υψηλά για οικογένειες με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια - άρα και περισσότερες απαιτήσεις - καθώς εκτοξεύονται στα 455.000 δολάρια. Αντίθετα, για τις φτωχότερες οικογένειες, το ποσό πέφτει στα 145.500 δολάρια.
 
Σύμφωνα με οικονομολόγους, παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες, ο ρυθμός της αύξησης του κόστους ανατροφής έχει πέσει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το παρελθόν, όταν και η άνοδος στις οικονομικές απαιτήσεις ήταν, χρόνο με τον χρόνο, σαφώς υψηλότερη.
 
Παρόλα αυτά, και με δεδομένο ότι το μέσο εισόδημα παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την ύφεση του 2008, το κόστος παραμένει υψηλό, πολλώ δε μάλλον όταν στις παραπάνω δαπάνες δεν υπολογίζονται και τα έξοδα σπουδών, στα οποία εν μέρει, ως ενήλικας, συνεισφέρει και το ίδιο το παιδί.