Log in
A+ A A-

Αποκλειστικό του Reuters: Τα 3 σενάρια της εξόδου από το μνημόνιο

Οι υπουργοί οικονομικών tης Ευρωζώνης θα εξετάσουν τρεις επιλογές για το τι θα ακολουθήσει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του 2014, με σκοπό να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να καθησυχάσουν τους επενδυτές και να ικανοποιήσουν τις πολιτικές ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τρία σενάρια με έναν κοινό «πρωταγωνιστή»

Ο έλληνας υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε δηλώσει χθες στο πρακτορείο ότι ελπίζει σε μια ενδιάμεση φάση διάρκειας έως 12 μήνες, μέσα στην οποία η Ελλάδα θα καλύπτεται από δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν θα ελέγχεται ασφυκτικά από τους δανειστές. Το Reuters αναφέρει ότι στο Γιουρογκρουπ θα συζητηθεί η δυνατότητα παροχής προστασίας στην Αθήνα με στόχο αφενός να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, αφετέρου να «ικανοποιηθούν οι ευαισθησίες της εγχώριας πολιτικής».

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, και οι τρεις επιλογές που εξετάζονται, έχουν ως κοινό στοιχείο: Το «μαξιλάρι» των 11 δισεκατομμυρίων που έμειναν αδιάθετα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σενάριο 1: Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή και νέο μνημόνιο

Η πρώτη επιλογή των υπουργών οικονομικών είναι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης που τώρα έχουν την μορφή ομολόγων του EFSF να επιστραφούν στον Μηχανισμό και η Ελλάδα να ζητήσει και να λάβει μια Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή (Enhanced Conditions Credit Line) από τον ESM, τον διάδοχο του EFSF. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δηλώσει ότι πλέον δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και να δοθεί η δυνατότητα στους υπουργούς της ευρωζώνης να αυξήσουν το μέγεθος της Πιστωτικής Γραμμής πάνω από τα 11 δισ., αν καταστεί αναγκαίο και να θέσουν ξεκάθαρους όρους για την παροχή των κεφαλαίων, ακόμη κι αν αυτά τα χρήματα δεν εκταμιευτούν. Όπως τονίζει το Reuters η Ενισχυμένη Πιστωτική Γραμμή, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο «μνημόνιο», Αυτή η επιλογή θα χρειαστεί έως 5 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Η συγκεκριμένη διαδικασία θεωρείται σκληρή καθώς η Πιστωτική Γραμμή θα μπορεί να ακυρωθεί αν η Ελλάδα αποτύχει να εφαρμόσει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που θα της τεθούν και στην συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σενάριο 2: Μαξιλάρι 11 δισ. χωρίς μνημόνιο αλλά με νέες δεσμεύσεις

Η δεύτερη επιλογή, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι λιγότερο χρονοβόρα, με διάρκεια τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η διαθεσιμότητα των 11 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης, θα επεκταθεί χρονικά πέρα από το 2014 και τα σχετικά έγγραφα θα μεταβληθούν με στόχο τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετήσουν το ελληνικό χρέος. Τα χρήματα θα γίνουν το οικονομικό μαξιλάρι που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Ο EFSF θα επαναγοράσει τα ομόλογά του προσφέροντας μετρητά στην Αθήνα υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις, χωρίς όμως να υπάρχει ανάγκη υπογραφής ενός νέου μνημονίου. Αν όμως η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους που θα της τεθούν, δεν θα εισπράξει τα χρήματα, αλλά το «μαξιλάρι» θα παραμείνει στην διάθεσή της, έτοιμο να της διατεθεί όταν θα εφαρμόσει τους όρους. Η Κομισιόν θα αναλάβει την επίβλεψη της προόδου των μεταρρυθμίσεων. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει τους ρόλους της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Το Reuters αναφέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο παρατηρητή. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν μια τέτοια διευθέτηση καθιστά την Ελλάδα ικανή για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Σενάριο 3: Παράταση του μνημονίου για 6-15 μήνες και μετονομασία του σε «έγγραφη δήλωση προθέσεων»

Το τρίτο σενάριο προβλέπει την χρονική επέκταση του τωρινού προγράμματος για περίοδο 6 έως 15 μηνών. Για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η επιλογή θα απαιτηθεί χρόνος 2 έως 3 εβδομάδων. Αυτή η επιλογή, σύμφωνα με το Reuters, θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τα κριτήρια που απαιτούνται για να πάρει την τελευταία δόση των 1,8 δισ. Ευρώ. Στη συνέχεια οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν ότι τα 11 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους σκοπούς, αφού όμως επιστραφούν στον EFSF στο τέλος της χρονιάς. Η επιστροφή των 11 δισ. θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, ενώ θα αποφευχθεί η χρήση του όρου «μνημόνιο» και αντικατάστασή του με τον όρο «έγγραφη δήλωση προθέσεων». Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η επιλογή θα εξακολουθεί να στιγματίζει την Ελλάδα ως χώρα τελούσα υπό πρόγραμμα διάσωσης.

Reuters