Log in
A+ A A-

Κομισιόν: Τρίτο Μνημόνιο ή χρεωκοπία

Τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ουσιαστικά μέσω 6μηνης παράτασης του παρόντος προγράμματος, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters από τις Βρυξέλλες.

«Είναι αναπόφευκτο»

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών, δήλωσαν ότι εξετάζεται τον ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος έως και έξι μήνες, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης με τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές. «Θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος και μετά τον Φεβρουάριο. Είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ένας αξιωματούχος. Τονίζεται ωστόσο ότι την παράταση θα πρέπει να την ζητήσει η νέα κυβέρνηση. Το ζήτημα θα εξεταστεί εκ νέου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Το Reuters αναφέρει ότι χωρίς ένα νέο πρόγραμμα, που θα προσφέρει φθηνό χρήμα στην Ελλάδα - την στιγμή που τα επιτόκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη - η ΕΚΤ δεν θα προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν πια τα κριτήρια για προληπτική πιστωτική γραμμή

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν πως οι εκροές καταθέσεων θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με ρυθμό 60 εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως.

Για την χορήγηση προληπτικής πιστωτικής στήριξης (ECCL), οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δηλώνουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς το παρόν
«Το ECCL είναι για μία χώρα, η οποία έχει εξασφαλίσει μία κατ' αρχήν πρόσβαση στις αγορές» δηλώνουν και τονίζουν ότι η χρησιμότητά του έγκειται στον καθησυχασμό των αγορών.
«Με καλή τύχη, η συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014. Ωστόσο, με την παρούσα αβεβαιότητα, τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την εκτίναξη των ελληνικών ομολόγων, είναι προφανές πως η Ελλάδα δεν τηρεί τα κριτήρια για την χορήγηση ECCL».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι λιγότερο ευνοϊκή σήμερα παρά έξι εβδομάδες νωρίτερα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα κανονικό πρόγραμμα» τονίζουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Aναφερόμενοι στο απόθεμα των 10,9 δισ. ευρώ, που διαθέτει το ΤΧΣ, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δηλώνουν ότι είναι καλύτερο αυτά τα χρήματα να παραμείνουν στο ΤΧΣ»

WSJ: Η σύσκεψη στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης

Το ζήτημα της παροχής νέων δανείων στην Ελλάδα συζητήθηκε σε μια συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης και της τρόικας, η οποία – σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal – έγινε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης.

Σε αυτή τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι συγκεκριμένων χωρών – που δεν κατονομομάζονται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας – εξέφρασαν την ανησυχία τους για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εν όψει των εκλογών και της διαφαινόμενης νίκης του ΣΥΡΥΖΑ. «Ορισμένοι από τους δανειστές έχουν αρχίσει να διερωτώνται αν η προληπτική γραμμή θα είναι αρκετή για να στηρίξει ην ελληνική οικονομία ή αν η ευρωζώνη 'θα ήταν προτιμότερο να συζητήσει για ένα τρίτο πρόγραμμα» αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο.

thetoc.gr