Log in
A+ A A-

FT: Μόνο με μνημόνιο θα αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Μάριο Ντράγκι μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πρόγραμμα σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο αντιδράσεις της Γερμανίας

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά υποχωρώντας σε όσους εκφράζουν ανησυχίες αναμένεται να αποφασίσει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες για το εθνικό τους χρέος.

Οι Financial Times εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν αναμένεται να πείσει τον πρόεδρος της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν, ο οποίος επιμένει ότι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς εθνική ευθύνη για τις τυχόν απώλειες θα αντίκειται στους κανόνες της ΕΕ. Τι ίδιο πιστεύει και η Ζαμπίνε Λοτενσλάγκερ, επίσης Γερμανίδα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ωστόσο – όπως τονίζει η εφημερίδα – η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. θα υποστηρίξει την ποσοτική χαλάρωση.

Η Ολλανδία έτοιμη να αλλάξει στρατόπεδο

Ετοιμος να αλλάξει στρατόπεδο και να υποστηρίξει την χαλάρωση είναι ο Ολλανδό9ς αντιπρόσωπος, ο Κλας Νοτ, υπό την προϋπόθεση ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα δεχθούν να αγοράσουν εθνικό χρέος. Ο κ. Νοτ δήλωσε στο Σπίγκελ ένας τέτοιος συμβιβασμός «θα μείωνε τον κίνδυνο μαι ανεπιθύμητης αναδιανομής των κινδύνων»

Ανησυχούν οι Γερμανοί λόγω ΣΥΡΙΖΑ

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργούσε κατευναστικά για τους Γερμανούς φορολογούμενους που φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν για αυτό που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως σπατάλη εκ μέρους άλλων κρατών μελών. Οι προσδοκίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής έχει επιδεινώσει τις ανησυχίες αυτές.