Log in
A+ A A-

Ομοβροντία για χρεοκοπία, plan Β και κούρεμα

Με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, την ώρα που τα λεφτά τελειώνουν για την Αθήνα, ξεσπά νέα καταιγίδα δημοσιευμάτων από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σενάρια χρεοκοπίας, σχεδίων Β με κυβέρνηση τεχνοκρατών, bank run και «κουρέματα»

La Stampa: Σχέδιο Β' με κυβέρνηση τεχνοκρατών

Bερολίνο και η Φρανκφούρτη έχουν έτοιμο το Σχέδιο Β' για την Ελλάδα το οποίο δεν θα μοιάζει με ό,τι έχει διαρρεύσει μέχρι σήμερα, γράφει η La Stampa.

Το σχέδιο περιλαμβάνει χρεοκοπία αλλά χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την εισαγωγή ενός είδους μίνι - ελέγχων, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» και ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών.

Όμως υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια» με νόημα: Για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, γράφει η La Stampa, πρέπει να υπάρξει ή ριζικός ανασχηματισμός ή μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

FT: Το φινάλε της Ελλάδας

Υπάρχει η αίσθηση ότι το θέμα της Ελλάδας-Ευρωζώνης πλησιάζει στο φινάλε της. Οι πιθανότητες που έχει μπροστά της η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Μάρτιν Σάντμπου, είναι οι εξής: να αποφύγει τη χρεοκοπία ή να μπορέσει να διαχειριστεί ένα bank run που μπορεί να προκύψει στην πορεία.

Και στις δύο περιπτώσεις θα καταφέρει να ξεφύγει από το Grexit. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη μέσω μιας μορφής αναχρηματοδότησης του χρέους της, κυρίως από την ΕΚΤ, που ωριμάζει αυτό το καλοκαίρι, ενώ μια έσχατη περίπτωση είναι ο άνευ όρων δανεισμός προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κούρεμα που θα απαιτήσει η ΕΚΤ από την Τράπεζα της Ελλάδας μετά από μια ελληνική χρεοκοπία. Σήμερα, κατά μέσο όρο, είναι περίπου στο 40%, κάτι που αφήνει περιθώρια για επιπλέον 50 δισ. ευρώ ρευστότητας στις τράπεζες.

Bild: «Ο Τσίπρας σοκάρει με τον εκβιασμό» για το δημοψήφισμα

«Θα κομίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους ή λέτε να συνεχίσει το πόκερ κι άλλο;», διερωτάται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Bild», σχολιάζοντας για ακόμη μια φορά τις εξελίξεις, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα,αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, σε περίπτωση που η Ευρώπη δε σκοπεύει να χαλαρώσει τους κανόνες και να αξιολογήσει τις αποφάσεις της για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΚΤ τη χαλάρωση στους κανόνες για τα λεγόμενα «T-Bills» - ένα είδος εντόκων κρατικών γραμματίων που έχουν αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Bild», έμπιστο πρόσωπο του πρωθυπουργού φέρεται να δήλωσε χθες στην εφημερίδα: «Αν αυτοί οι κανόνες δε χαλαρώσουν, από πλευράς μας δεν πρόκειται να υπάρξουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις».

thetoc.gr