Log in
A+ A A-

Telegraph: Στον ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν χρεοκοπία τύπου Ισλανδίας

Σύμφωνα με τη Βρετανική Telegraph η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ετοιμάσει σχέδιο για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με βάση το Ισλανδικό μοντέλο και η οποία περιλαμβάνει εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και δημιουργία «Bad Bank».

Στο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Ambrose Evans - Pritschard, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει έλεγχο κεφαλαίων και δημιουργία «φερέγγυας» κεντρικής τράπεζας, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απορρίπτεται η υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος, κάτι που οδηγεί τον δημοσιογράφο στην εκτίμηση ότι προκρίνεται η ταχεία επιστροφή στη δραχμή.

Το σχέδιο λέει το δημοσίευμα, υποστηρίζεται από 30 βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα και από άλλες «σκληροπυρηνικές» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από «το εθνικιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ».

Για την Αριστερή Πλατφόρμα το ισλανδικό μοντέλο ήταν ένα success story. Όσο για την Ελλάδα όπως λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «οι τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθούν αμέσως, παράλληλα με τη δημιουργία μιας «bad bank», θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στην ανάληψη χρημάτων».

«Φυσικά ξέρουμε πως οι τράπεζες θα αντιδράσουν και θα υπάρξουν πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποδειχθεί πως είμαστε μια κυρίαρχη δύναμη», λέει ο ίδιος βουλευτής αλλά «Όσα περισσότερα χρήματα φεύγουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι το Grexit».

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ισχυρό ιδεολογικό κίνητρο να χτυπήσει τις οικονομικές ελίτ. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί πως οι τράπεζες είναι το νευραλγικό κέντρο των ολιγαρχών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα. Έτσι, οδηγώντας τα ιδρύματα σε χρεοκοπία, θα προσδώσει κοινωνικο-ιδεολογική κάλυψη, σε αυτό που θα μοιάζει με επανάσταση.

Το άρθρο πάντως υπενθυμίζει πως η Ισλανδία το 2008 πήρε πάνω της τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες και κήρυξε χρεοκοπία έναντι των ξένων δανειστών του, ενώ χάθηκαν χρήματα Βρετανών και Ολλανδών καταθετών. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα βάζοντας την Ισλανδία στη μαύρη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία – εκεί όπου βρίσκεται και η Αλ Κάιντα.

Οι νέες τράπεζες κράτησαν τα παλιά τους ονόματα, αλλά στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετική μορφή. Επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων, όλες οι διοικήσεις των τραπεζών άλλαξαν, ενώ κάποια μέλη των παλαιών διοικήσεων συνελήφθησαν. Η Ισλανδία, συν τω χρόνω, ανέκαμψε και εμφάνισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Μέρος της θεραπείας ήταν η υποτίμηση του νομίσματος κατά 50%. Έκτοτε το κρόνα έχει ελάχιστα ενισχυθεί έναντι του ευρώ.

thetoc.gr