Log in
A+ A A-

Τεντ Μάλοχ: Νέες δηλώσεις για GREXIT

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για ένα ενδεχόμενο Grexit αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, προβαίνει ο Τεντ Μάλοχ ο άνθρωπος που όπως πιστεύεται θα διοριστεί από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Μάλοχ δηλώνει ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χείλος της κατάρρευσης και εκφράζει την εκτίμηση ότι η χώρα μας θα φύγει, μόνη της, από το ευρώ.

«Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ» υποστήριξε ο Μάλοχ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός κάνει λόγο για πιθανή κατάρρευση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα ότι στους κόλπους της Ενωσης θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές φωνές που θα προκαλούν τριβές.

Ο άνθρωπος που ονειρεύεται ένα "πεθαμένο" ευρώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τεντ Μάλοχ αναφέρεται στη διάλυση της ευρωζώνης και στο ίδιο το ευρώ με τα μελανότερα των (οικονομικών) χρωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ε.Ε. δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως, από οικονομικής σκοπιάς, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Ειδικότερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη και ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μάλοχ απάντησε το εξής: «Δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των Ελλήνων αλλά πιστεύω πως από οικονομικής σκοπιάς υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος για την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ».

Μάλιστα, ο Μάλοχ μιλώντας στο BBC προέβλεψε ότι το ευρώ "θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 18 μήνες".

Ο καθηγητής Οικονομίας του Yale University και πρόεδρος της Global Fiduciary Governance LLC δήλωσε στην ίδια συνέντευξή του ότι θα ξεφορτωνόταν όσο το δυνατόν συντομότερα το ευρώ.

"Το ένα πράγμα που θα έκανα το 2017 είναι να "σορτάρω" το ευρώ, ένα νόμισμα το οποίο όχι μόνο βρίσκεται υπό διάλυση, αλλά έχει πραγματικό πρόβλημα και θα μπορούσε να καταρρεύσει μέσα σε ένα ή ενάμιση χρόνο. Και δεν είμαι ο μόνος που έχω αυτή την άποψη".

"Γαλόνι" του ο θαυμασμός της ίδιας της Θάτσερ

Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι και η ίδια η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε δηλώσει στο παρελθόν θαυμαστής των οικονομικών θεωριών του, όταν το 1992 είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου του CNN για την Οικονομική Ανάπτυξη, το οποίο είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο Μάλοχ έχει επίσης έχει διατελέσει στέλεχος του τομέα διεθνών αγορών στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers, γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Έκτος από ένα θατσερικού τύπου οικονομικό credo, ο Μάλοχ μοιράζεται με τον Τραμπ και μια ακόμη ομοιότητα: την άποψη πως, "μετά την Σοβιετική Ένωση, υπάρχει μια ακόμη Ένωση που ενδεχομένως να χρειάζεται ένα μικρο συγύρισμα".

thetoc.gr